Порошенко на трибуні ООН: реформувати Радбез, зупинити Росію

 

Президент Петро Порошенко закликав міжнародну спільноту реформувати Раду Безпеки ООН для унеможливлення зловживання правом вето тими країнами, які є постійними членами Радбезу, і зокрема Росією.
Про це президент України заявив під час виступу на загальних дебатах 73-ї сесії Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку в середу, 26 вересня.

“Як держави-члени, ми наділили Раду Безпеки головною відповідальністю за підтримання міжнародного миру та безпеки. Якими мають бути наші дії, якщо член Радбезу з правом вето використовує його не для того, щоб сприяти міжнародному миру та стабільності, а щоб допомогти собі уникнути відповідальності? Настав час наголосити, що зловживання правом вето – це гальмо, що заважає нашій Організації діяти на повну силу”, – заявив президент України.

“Ми вважаємо, що прогрес у питанні реформи РБ буде важливим внеском у широкомасштабні зміни, що тривають в ООН. У цьому контексті ми підтримуємо започаткування міжурядових переговорів з метою узгодження тексту відповідного документа та готові конструктивно долучитися до цього процесу”, – сказав Порошенко.

Він закликав Організацію Об’єднаних Націй не мовчати, коли Росія як країна, що має право вето на РБ ООН, порушує принципи міжнародного права.

“Україна ухвалила суверенне рішення про власний шлях до вільного світу, заснованого на демократичних цінностях та правилах. Росія карає Україну за це. Вбиває. Руйнує будинки. Вона бреше у промисловому масштабі”, – наголосив Порошенко.

“Ми захищаємо українську землю та наш вільний вибір, ми протистоїмо відроджуваній неоімперіалістичній державі, яка хоче поділити світ наново, – і таким чином ми захищаємо Вільний світ”, – підкреслив глава держави.

“ООН не повинна мовчати, коли цінності та принципи, закріплені її Статутом та принципами міжнародного права, порушуються країною, що має право вето”, – заявив президент.

Глава держави підкреслив, що “політика умиротворення та пошуку швидких рішень складних проблем довела свою хибність. Вона підтвердила, зручне замовчування порушень норм міжнародного права не зупиняє злочинця, а навпаки, спонукає його продовжити свою руйнівну політику”, – переконаний Порошенко.

“Саме відсутність відповідного покарання призводить до того, що після Грузії настала черга України, після Литвиненко – Скрипалів, після Аллепо – Ідліба… Кремль не має наміру зупинятися на цьому”, – сказав президент України.

“Якщо не буде сильної та єдиної відповіді, такий безвідповідальний та егоїстичний гравець вдасться до тактики подальшої ескалації, створення нових криз, підвищення ставок, шантажу інших країн та навіть цілих міжнародних організацій”, – заявив Петро Порошенко.

Президент України знову наголосив, що миротворча місія Об’єднаних Націй мала б унеможливити закріплення позицій Росії як агресора на Донбасі.

“Навіть після того, як ООН не вдалося запобігти агресії проти України, ми все ще сподівалися на допомогу Організації у врегулюванні конфлікту шляхом розгортання  багатонаціональної миротворчої місії на тимчасово окупованій території Донбасу. Місії з потужним мандатом та широким колом відповідальності, що сприятиме поверненню миру на українську землю. А не тієї, що допоможе заморозити конфлікт або закріпити присутність агресора та його поплічників на Донбасі”, – заявив Порошенко.

“Ми серйозно розраховуємо на подальший прогрес у вирішенні цього важливого питання”, – додав він.

“Врешті-решт, чітко у відповідності до теми наших сьогоднішніх загальних дебатів «Зробити ООН корисною для всіх людей», саме за допомогою погодженої Радою Безпеки миротворчої місії, ООН може врятувати численні життя людей та запобігти їх подальшим стражданням”, – сказав президент.

Також Петро Порошенко на трибуні ООН закликав Генасамблею Організації Об’єднаних Націй негайно відреагувати на зростаючу мілітаризацію в окупованому Криму, яку здійснює Росія.

“Минуло майже чотири роки з того часу, як Росія здійснила спробу анексії та окупації Криму і міста Севастополь. За російської окупації Крим перетворився на військову базу, яка загрожує безпеці та стабільності всього Чорноморського регіону”, – заявив Порошенко.

“Ми впевнені, що зростаюча мілітаризація Криму заслуговує на пильну увагу та негайне реагування з боку Генеральної Асамблеї. Агресивна політика Росії разом із зухвалим використанням летальної зброї посилює загрозу. Саме тому під час цієї сесії Україна розраховує на вашу активну підтримку відповідної резолюції”, – сказав президент.

Він застеріг, що за окупацією Криму мішенню Росії сьогодні є окупація Азовського моря. Глава держави закликав припинити систематичні порушення росіянами свободи міжнародної навігації через Керченську протоку як для українських, так і для іноземних суден через незаконне будівництво Керченського мосту.

“Москва має відчути силу міжнародного права. Ми ініціювали низку справ проти російської сторони в міжнародних судах. У деяких з них вже досягнуто значних результатів”, – сказав Порошенко.

За його словами, серед таких – рішення суду ООН щодо діяльності Меджлісу кримськотатарського народу на окупованому Кримському півострові.

“На початку 2017 року Міжнародний суд ООН наказав Росії скасувати заборону діяльності Меджлісу – представницького органу кримських татар в окупованому Криму. Проте Росія продовжує ігнорувати таку ухвалу, нехтуючи не лише своїми міжнародними зобов’язаннями, а й демонструючи зневагу до самого Суду”, – підкреслив Петро Порошенко.

“Ще один важливий елемент нашої справи в Міжнародному суді – це збиття у 2014 році літака МН17 та причетність Росії до цієї трагедії. Важливо, що Австралія та Нідерланди нещодавно приєдналися до зусиль України притягнути Росію до відповідальності за цей злочин”, – додав президент.

Він нагадав, що “з першого дня незаконної окупації Криму кримські татари та етнічні українці піддаються репресіям та дискримінації. Зафіксовано безліч випадків убивств, катувань, переслідувань та арештів за сфабрикованими звинуваченнями”.

“Список заручників та жертв російського окупаційного режиму в Криму зростає майже щодня.
Здається, що бути українцем чи кримським татарином у сьогоднішніх реаліях окупованого півострова є кримінальним злочином.
Кримського фермера Володимира Балуха арештували та ув’язнили на 5 років за здіймання українського прапору над власною оселею.
Кримський режисер Олег Сенцов знаходиться за ґратами виправної колонії на півночі Росії, відбуваючи 20-річний термін за сфабрикованими звинуваченнями.
І Олег, і Володимир оголосили голодування на знак протесту, тож зараз вони балансують на межі життя та смерті.
Я глибоко ціную надзвичайний прояв підтримки та єдності по всьому світу в спробі визволити цих хоробрих людей.
На жаль, Кремль залишається байдужим до цих звернень міжнародної спільноти і багатьох представників російської інтелігенції”, – сказав Порошенко.

“Я закликаю країни-члени ООН докласти більше зусиль для того, щоб досягти поваги до прав людини в тимчасово окупованому Криму шляхом прийняття відповідної резолюції Генеральної Асамблеї ООН”, – попросив він.

Також президент заявив, що з початку російської агресії в 2014 році окупанти утримують на неконтрольованій території Донбасу десятки українців.

“Український солдат Сергій Глондар ніколи не бачив свою наймолодшу доньку, адже 3,5 роки знаходиться в полоні.
Усі українські пропозиції обміняти російських громадян, засуджених за злочини проти суверенітету та територіальної цілісності України, на українських, яких тримають як політв’язнів, цілком ігноруються.
Це черговий приклад безвідповідальності Росії: спочатку підбурювати і надсилати своїх громадян на цю війну, а пізніше просто покинути їх напризволяще”, =- сказав Порошенко.

“Ось головна риса сучасної Росії – їм байдуже. Їм байдуже щодо страждань. Їм байдуже щодо правди. Їм байдуже щодо закону. Вони думають, що їх військова міць та статус в ООН дають на це право.
Ми – ті, хто має довести, що вони помиляються. Ми – ті, хто має змусити їх не бути байдужими. А інакше, навіщо ми тут зібралися?
Інакше, в чому різниця між світом “до” ООН та світом після створення ООН?” – риторично запитав Порошенко.

Він підкреслив, що неможливо досягти стабільного миру та безпеки у відриві від питання щодо прав людини.

Читайте також:
“Навіть дрескод символічний”.
На Генасамблеї ООН Порошенко перетнувся з Трампом

Як передає “Новинарня“, цього дня, 26 вересня, Петро Порошенко відзначає свій 53-й день народження. Першим його привітала українська громада США.

Цього дня Порошенко зустрівся з представниками американських ділових кіл, які вже представлені в Україні або зацікавлені в розвитку бізнесу в нашій країні; провів зустріч з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.

Також він передав генсеку ООН Антоніу Гутеррішу ноту про припинення Великого договору з РФ.

Напередодні представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер в кулуарах сесії ГА ООН вручив президенту України символічну друковану копію декларації держсекретаря США від 25 липня 2018 року, в якій зафіксована позиція США щодо невизнання незаконної анексії Росією українського Криму.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна