Введення миротворців на Донбас – тест для ООН, – Порошенко

 

Президент Петро Порошенко закликав ввести на територію окремих районів Донецької і Луганської областей багатонаціональний контингент миротворців із повноцінним мандатом.
Як передає прес-служба глави держави, про це він сказав 25 вересня у Нью-Йорку, виступаючи під час заходу високого рівня щодо діяльності ООН з підтримання миру в рамках участі у 73-й сесії Генасамблеї ООН.

“Я впевнений, що багатонаціональна миротворча операція під егідою ООН з єдиною чітко визначеною метою щодо відновлення суверенітету та територіальної цілісності України може бути визначальним фактором припинення страждань українського народу. Ми вважаємо, що не існує кращого способу як розгортання такої операції з повноцінним мандатом ООН”, – підкреслив президент України.

“Очевидно, що у ХХІ столітті світ не став безпечнішим місцем. Ми продовжуємо бути свідками війн та агресії, навіть на Європейському континенті. Поки ми тут дискутуємо, зовнішня військова агресія проти України триває, грубо порушуючи Статут ООН та резолюції Генеральної асамблеї та Ради безпеки Організації», – зазначив Порошенко.

За його словами, окупація частин української території “продовжує завдавати страждань українському народу та підривати регіональний і міжнародний мир та безпеку”.

Порошенко нагадав дані ООН, згідно з якими кількість жертв конфлікту на сході України сягнула близько 35 тисяч осіб, включаючи більше 10 тисяч загиблих та близько 25 тисяч поранених. Кількість внутрішньо переміщених осіб перевищила 1,5 мільйона.

Президент України наголосив, що введення миротворців на Донбас цмогло б змусити Росію добросовісно виконувати Мінські домовленості.

“Я вдячний Німеччині, Франції та США за мобілізацію міжнародної підтримки цієї ініціативи”, – зазначив Порошенко.

Водночас він нагадав, що Росія виступає проти миротворців на Донбасі.

“Причиною цього, серед іншого, є те, що Кремль боїться. Він боїться, що миротворці побачать російських військових та військову техніку на всій окупованій території. Вони також бояться втратити контроль над українсько-російською ділянкою кордону, який Кремль утримує для забезпечення постійної інфільтрації своїх військ на Донбас”, – сказав Петро Порошенко.

“Хіба не повинна ООН надати сміливу відповідь цьому виклику?” – риторично запитав президент та нагадав, що звернення України щодо розгортання операції з підтримання миру ООН на окупованій території Донбасу досі не було задоволено.

“Ми розглядаємо це як випробування здатності нашої Організації вирішувати складні конфліктні ситуації. Тест, який ООН має пройти”, – резюмував Порошенко.

Як інформувала “Новинарня“, візит Петра Порошенка до США триватиме 24-27 вересня. На Генасамблеї ООН він виступить у середу, а в четвер візьме участь у передачі України двох катерів типу “Айленд” від Берегової охорони США.

Читайте також:
ГА ООН розгляне ситуацію на окупованому Донбасі та в Криму,
попри спротив Росії

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна