Порошенко передав генсеку ООН ноту про припинення Великого договору з РФ

 

Президент України Петро Порошенко у Нью-Йорку передав генсеку Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутеррішу ноту про припинення Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією.
Про це в середу, 26 вересня, повідомила прес-служба президента.

“Наша нота буде розповсюджена як офіційний документ Генасамблеї і Ради Безпеки ООН”, – написав у “Твіттері” прес-секретар президента Святослав Цеголко.

Порошенко і Гутерріш детально обговорили останній розвиток подій на Донбасі та перспективи подальшого залучення ООН до врегулювання ситуації, зокрема шляхом розгортання багатонаціональної миротворчої місії під егідою ООН на окупованому Донбасі.

“У ході розмови окрему увагу приділили агресивним діям російської сторони в районі Азовського моря та Керченської протоки і домовилися координувати зусилля з метою якнайшвидшого звільнення українських політв’язнів з російських тюрем”, – сказано на ФБ-сторінці Порошенка.

Як повідомляла “Новинарня“, 6 вересня РНБОУ затвердила рішення не продовжувати дію Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ, термін дії якого спливає 31 березня 2019 року.
17 вересня президент Петро Порошенко підписав указ про введення в дію рішення РНБО, 21 вересня МЗС України направило Росії відповідну ноту.
За словами Порошенка, великий договір з Росією: він не розривається, а не продовжується.

Сам Порошенко у квітні заявляв, що запропонує Верховній Раді припинити дію лише окремих положень договору про дружбу з Росією. Водночас він казав, що скасовувати увесь договір не можна, адже там є важливі для України положення про взаємну повагу територіальної цілісності і непорушності існуючих між ними кордонів.

Договір було підписано 31 травня 1997 року терміном на 10 років (з подальшою автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти). Він набув чинності 1 квітня 1999 року.
Згідно з договором, між Україною і Російською Федерацією закріплювався принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності наявних кордонів, поваги до територіальної цілісності та взаємного зобов’язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці іншої сторони.

Читайте також:
Описки і штампи. МЗС Росії “привітало” Україну із 20-річчям
Договору про дружбу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна