ОСи взялися вирішувати соціальні питання хутора Вільного. ФОТО

 

У хуторі Вільний на Луганщині, який нещодавно взяли під повний контроль підрозділи Об’єднаних сил, українські військові вивчають існуючі проблемні питання селян та починають допомагати у їх вирішенні.
Про це в середу, 26 вересня, повідомив прес-центр ООС, оприлюднивши фоторепортаж із населеного пункту.

Зазначається, що у Вільному, який адміністративно входить до складу н.п. Золоте-4 Попаснянського району, станом на сьогодні мешкають 223 особи, включаючи одну дитину.

Фотогалерея (прес-центр ООС):

ЗСУ СІМІС - хутір Вільний _1 ЗСУ СІМІС - хутір Вільний ЗСУ ООС - хутір Вільний ЗСУ СІМІС - хутір Вільний _допомога ЗСУ ООС - хутір Вільний служба порятунку ЗСУ СІМІС - хутір Вільний _2 ЗСУ ООС - хутір Вільний міни ЗСУ СІМІС - хутір Вільний _газета Луганщина
<
>
"Сіміки" ЗСУ надають допомогу мешканцям хутора Вільний. Фото: прес-центр ООС

“Днями там побувала група офіцерів об’єднаного командного пункту Об’єднаних сил на чолі з начальником відділу цивільно-військового співробітництва полковником Юрієм Гуменним, які за наказом командувача ОС вивчають обстановку у Вільному й нагальні проблеми його мешканців”, – сказано в повідомленні.

Офіцери зустрілися з громадою хутора і “в процесі тривалого спілкування з’ясували, чим і як можна допомогти селянам”.

“Звичайно, першою та, мабуть, найголовнішою проблемою напередодні зими і традиційного календарного початку опалювального сезону є потреби населення у дровах та вугіллі. Знаючи кількість населення й, відповідно, домогосподарств, відділ цивільно-військового співробітництва опрацює це питання спільно з керівництвом Луганської облдержадміністрації та Попаснянської райдержадміністрації.

Військові з’ясували, що серед мешканців хутора є двоє людей з обмеженими можливостями похилого віку. Для них одразу ж підготували набори засобів особистої гігієни.

Ще одним проблемним питанням є необхідність часткового відновлення дорожньої інфраструктури у населеному пункті. Під час тривалих дощів у весняно-літній період поточного року було розмито ґрунтову дорогу на під’їзді до хутора Вільний. Цю проблему можна вирішити за рахунок покриття розмитих ділянок дороги шлаком (відходами) від гірничошахтного виробництва. Спільно з керівництвом Луганської ОДА та Попаснянської РДА військові цю проблему також вирішать.

Є у місцевих мешканців і прохання щодо розгляду можливості відкриття рейсового автобусного маршруту до хутору Вільний. Адже на сьогоднішній день тут відсутнє транспортне сполучення між населеними пунктами. Це питання військові також вирішуватимуть з органами районної та обласної влади”, – ідеться в повідомленні прес-центру ООС.

Під час роботи у Вільному військові спільно з керівництвом військово-цивільної адміністрації міста Попасна та керівництвом ВЦА населених пунктів Золоте та Катеринівка також провели інформаційну роботу з місцевими мешканцями щодо роз’яснення дій підрозділів Об’єднаних сил, розповсюдили серед мешканців хутора україномовні періодичні друковані видання та друковану продукцію з мінної безпеки. Останню, зокрема, розміщуватимуть і у місцях масового скупчення громадян – на автобусних зупинках, біля магазинів, торгівельних місць тощо.

Особовий склад піротехнічного підрозділу Державної служби з надзвичайних ситуацій зі складу Об’єднаних сил почав розмінування небезпечних ділянок місцевості.

У середу, 26 вересня, на хуторі Вільний знову побувала груп офіцерів об’єднаного командного пункту ОС на чолі із заступником командувача з морально-психологічного забезпечення та гуманітарних питань генерал-майором Олександром Голоднюком.

Крім представників Збройних сил України, хутір відвідали й представники інших силових структур зі складу Об’єднаних сил, зокрема заступник командувача з питань застосування сил і засобів Національної поліції України полковник поліції Костянтин Бушуєв.

Військові продовжили надання допомоги місцевому населенню. Знову безкоштовно роздавалася українська преса, а один із мешканців з обмеженими можливостями отримав спеціальний візок.

Як інформувала “Новинарня“, ЗМІ й джерела в ЗСУ повідомляли про те, що рота глибинної розвідки Об’єднаних сил 19 вересня зайняли 40 гектарів “сірої зони” – північно-західну околицю селища Золоте-5 та хутір Вільний. Позиції в “сірій зоні” ОС поліпшили з огляду на те, що з району Золотого-5 бойовики ОРЛО вчиняли обстріли.

1 липня стало відомо про взяття під контроль сусіднього Золотого-4. Тоді волонтер Роман Донік поширив відео встановлення прапора України на будівлі в Золотому-4.
3 липня прес-центр ОС підтвердив повідомлення, поширивши відповідне відео.

У штабі уточнили, що “військовослужбовці окремої механізованої бригади зі складу Об’єднаних сил на напрямку Попасна-Первомайське, розвиваючи оборонні позиції, які були облаштовані воїнами бригад, що виконували завдання раніше, у взаємодії з ротою глибинної розвідки зі складу резерву ОС удосконалили та розвинули займане тактичне положення, утворивши нові опорні пункти та інші елементи бойового порядку, які в подальшому складуть повноцінну смугу забезпечення”.

Численні волонтери і військові в соцмережах заявляли, що українські війська були присутні в селищі Золоте-4 ще з 2015 року, тоді як бойовики контролюють лише Золоте-5.

Читайте також:
Об’єднані сили взялися допомагати жителям узятого під контроль Золотого-4.
ФОТОРЕПОРТАЖ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна