Єврокомісія подає на Польщу до Євросуду через судову реформу

 

Європейська комісія оголосила, що подає на Польщу до Європейського суду у зв’язку з порушеннями принципу незалежності судових органів, викликаними ухваленням закону про Верховний суд РП.

Крім того, у своїй заяві 24 вересня Єврокомісія попросила суд вжити тимчасові заходи щодо Польщі, поки суд не винесе остаточне рішення у справі, йдеться в повідомленні на сайті ЄК.

Новий польський закон про Верховний суд, ухвалений у квітні 2018 року, зобов’язує суддів Верховного суду виходити на пенсію не у 70, а в 65 років. Відтак третині суддівського складу суду включно з його головою загрожує відставка.
Відповідно до закону, суддям, які через нововведення змушені залишити посади, надається можливість попросити про продовження мандату у президента терміном на три роки. Утім чітких критеріїв для ухвалення рішення главою держави немає. Також немає можливості судового перегляду у разі відхилення прохання.
Європейська комісія стверджує, що польський закон про Верховний суд не відповідає законодавству ЄС, оскільки підриває принцип незалежності судових органів, включно із принципом незмінності суддів, передає “Європравда”.

Єврокомісія, згідно з процедурою, 2 червня 2018 року направила польській владі офіційне повідомлення про свої застереження, а 14 серпня – обґрунтовану думку. Проте реакція польської влади не задовольнила правові претензії ЄК.

Читайте також:
ЄС почала проти Польщі санкційну процедуру через закон про суди

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна