Щодо двох киян порушили справу про “тероризм” за продаж в РФ крадених деталей до ракетних систем

 

Військова прокуратура Київського гарнізону викрила злочинну групу організаторів каналу постачання до Росії запчастин та комплектуючих до ракетних систем, а саме – систем управління реактивними снарядами, систем навігації та зв’язку. Ці деталі були викрадені зі складів військових частин, де вони зберігалися, чи зняті з бойової техніки, повідомила прес-служба військової прокуратури Центрального регіону 22 вересня.

“Із двох братів-організаторів групи було затримано одного. Затримання  відбулося під процесуальним керівництвом військової прокуратури Центрального регіону спільно зі співробітниками Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБ України”, – йдеться в повідомленні.

Досудовим розслідуванням встановлено, що протягом 2014-2018 років двоє громадян України через кур’єрів передавали до Російської Федерації обладнання для подальшого виготовлення продукції військового призначення та зброї на території країни-агресора.

Також слідство встановило, що серед вилученого під час передачі до РФ обладнання є діоди типу 2Д922А, які використовуються при виготовленні командно-вимірювальної системи “КОМПАРУС” (виробник – ракетно-космічний завод “ГКНПЦ ім. М. В. Хрунічева” (м. Москва, РФ)), та діоди типу 2Д922АВ, які встановлюються в маркерному, курсовому та глісадному модулях у складі бортової навігаційно-посадочної апаратури “КУРС-93-М”.

“За оперативною інформацією, вилучене обладнання протягом 20 останніх років викрадалося зі складів військових частин та знімалося з бойової техніки, що буде перевірено у ході подальшого проведення досудового розслідування. Виготовлена з встановленням комплектуючих українського виробництва зброя призначалася для подальшого використання її проти українських військових формувань та державних силових структур під час проведення Операції об’єднаних сил на Сході України. Таким чином, зрадники України діяли з метою сприяння діяльності терористичним організаціям «ДНР» та «ЛНР»”, – заявили в прокуратурі.

Під час обшуків за місцями роботи та проживання фігурантів справи правоохоронці виявили та вилучили фінансово-господарську документацію, чорнові записи, електронне листування із замовниками з Росії, а також і значну кількість вказаних елементів і комплектуючих військового призначення та подвійного використання, у тому числі чотири спеціальні комплекси автоматизованих засобів відображення (елемент управління повітряним рухом) “Топаз-2000”.

Водночас затриманому повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України (“створення або участь у терористичній групі чи терористичної організації”). Відносно нього застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою.

Другого організатора злочинної групи оголошено у розшук.

Читайте також:
Прокуратура й СБУ вилучили в Києві 400 біткоїн-ферм.
Є сумніви, що це “терористи”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.