Перехід двох суден ВМСУ на Азов супроводжувався провокаціями з боку РФ. ФОТО

 

Перехід з Одеси в Азовське море українських військових кораблів “Донбас” і “Корець” проходив у складній обстановці та супроводжувався провокаціями з боку російських військових сил.
Про це сказано в заяві прес-служби командування Військово-Морських сил ЗС України від 23 вересня.

Прес-служба поширила фото, на якому видно, що “Донбас” і “Корець” супроводжуються принаймні вісьмома суднами РФ різного класу.

“…23 вересня пошуково-рятувальне судно “Донбас” та морський буксир “Корець” пройшли Керченську протоку. При цьому Військово-Морські сили ЗС України не просили дозволу у країни агресора, а реалізували своє право на вільне плавання Керченською протокою та Азовським морем згідно Конвенції ООН та міжнародних угод”, – йдеться в повідомленні ВМСУ.

У командуванні українського флоту зазначили, що перехід кораблів до Керченської протоки та через неї проходив у складній обстановці.

“На Чорному морі кораблі українських ВМС безпосередньо супроводжувались розвідувальним кораблем чорноморського флоту “Приазов’я” та прикордонними сторожовими кораблями РФ “Аметист” та “Дон”. В Керченській протоці для безпосереднього супроводження було задіяно більше 10 кораблів і катерів ФСБ та Чорноморського флоту РФ. Літаки країни агресора неодноразово здійснювали обліт наших кораблів, у тому числі на гранично низьких висотах”, – розповіли у ВМС.

При цьому сили країни агресора допустили низку небезпечних інцидентів.

Зближення з “Донбасом” російського корабля ССВ-201 “Приазов’я”

“20 вересня близько 17.00 розвідувальний корабель Російської Федерації “Приазов’я” здійснив надмірне зближення з українськими суднами на дистанцію двох кабельтов, чим грубо порушив вимоги міжнародних правил та створив вкрай небезпечну ситуацію.

21 вересня російський винищувач Су-27 (з тимчасово-окупованої території АР Крим, бортовий номер 30) створив передумови до аварійної події в повітрі зблизившись на небезпечну відстань з військово-транспортним літаком Ан-26 Військово-Морських Сил ЗС України, який виконував планове завдання над акваторією Чорного моря”, – йдеться в повідомленні.

Як повідомляла “Новинарня“, 20 вересня корабель управління A500 “Донбас” та морський буксир A830 “Корець” вирушили з походом з Одеси (Західної військово-морської бази ВМС України) до Бердянська. Там, згідно з планом керівництва держави та ЗСУ, вони стануть основою новоствореної військово-морської бази українського флоту на Азовському морі.
З порту Бердянськ їм назустріч вийшли малі броньовані артилерійські катери P177 “Кременчук” та P178 “Лубни”.
Після 15:00 у неділю, 23 вересня, українські кораблі пройшли Керченську протоку і вийшли в Азовське море.

Читайте також:
Героїчна команда, сліди пожежі. Що відомо про кораблі “Донбас” і “Корець”,
які будуть основою бази ВМСУ на Азові

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна