У Києві відкрили виставку, яка руйнує радянські міфи про Донбас. ВІДЕО

 

Інститут національної пам’яті та музей історії України підготували виставку “Донбас: переPROчитання образу”, яка спростовує російські і радянські міфи про особливий статус Донбасу як окремого “антиукраїнського” регіону.

Із 18 вересня впродовж місяця її можна переглянути в Національному музеї історії України (м. Київ, вул. Володимирська, 2).

Як інформує прес-служба УІНП, “експозиція повністю руйнує міф про Донбас як “надзвичайно зрадянізоване” населення”. В ній зібрані найбільш переконливі та цікаві факти історії заселення степових регіонів, що розкривають суть Донбасу як цивілізаційно-культурного перехрестя. Значна частина присвячена “антирадянським виступам” та проявам суспільної незгоди серед жителів Донецької та Луганської областей.

“На Донбас не російський чи радянський пропонує подивитися відкрита сьогодні  виставка. І побачити в ньому не Донбас, а українські Донеччину та Луганщину”, – сказав голова УІНП Володимир В’ятрович.

“Спочатку  імперії крадуть  минуле, потім загарбують територію. Так зробила Росія з Кримом, який зображали “ісконно рускім”, і з Донбасом, з минулого якого стирали українські сліди. Такий погляд активно впроваджувався  в суспільну свідомість на цих теренах та в Україні загалом. Вже потім з’являються “зелені чоловічки” чи терористи з георгіївськими стрічками, які нібито відновлюють історичну справедливість. Тому визволення і Криму і Донбасу неможливе без повернення правди про їхнє минуле, їхньої інтеграції в загальноукраїнський історичний наратив”, – наголосив голова УІНП.

Виставка містить маловідомі  матеріали з фондів Центрального державного архіву громадських об’єднань України, Галузевого державного архіву СБУ, а також документи з Державного архіву Донецької області.

Експозиція “Донбас: переPROчитання образу” у НМІУ. Фото: УІНП

На відкритті експозиції був присутній професор-релігієзнавець із Донецька Ігор Козловський, який тривалий час був ув’язнений бойовиками “ДНР”.

“Я пройшов і передивився всю виставку, і з кожною світлиною світлиною моє серце билося все частіше і частіше. Перед мною були не лише світлини – перед мною була вся історія українського Донбасу. Це і моя історія також…” – сказав він.

“Історія – це дійсно інструмент, який можна використовувати як для пропаганди, так і для контрпропаганди. Але це інше і наше життя. Я постійно про це говорю, що нам треба пробуджувати свідомість, нам треба деокупувати не тільки території – нам потрібні люди”, – зазначив Ігор Козловський.

Читайте також:
Із Констахи з любов’ю. Як активні люди змінюють депресивне місто на Донбасі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна