Суд арештував майно міністра інфраструктури Омеляна

 

Солом’янський районний суд Києва ухвалив рішення про арешт майна міністра інфраструктури Володимира Омеляна, підозрюваного в незаконному збагаченні.
Про це 19 вересня повідомила інтернет-виданню “Українська правда” прес-секретар суду Яна Квітченко.

За інформацією видання, до суду надійшло два клопотання щодо арешту майна міністра, одне з яких було задоволено повністю, а друге – частково.

Пізніше прес-секретар міністра Марина Томко на своїй сторінці в соцмережі Facebook написала, що, за непідтвердженою інформацією, закритим рішенням суду заарештовано майно Омеляна: квартиру (60 кв. м) і машину брата міністра.

“У власності Володимира Омеляна залишилися не заарештованими краватки, шкарпетки і кількасот книжок”, – додала вона.

Як повідомляла “Новинарня“, вранці 13 вересня детективи НАБУ вручили міністру інфраструктури Володимиру Омеляну підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.368-2 та ст.366-1 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення).

За даними слідства, ця службова особа, яка з 2000 року перебуває на державній службі, у період з 1.01.2000 по 26.04.2018 отримала 2,17 млн. грн. офіційного доходу, тоді як витрати її склали лише в період із 2008 року по 26.04.2015 щонайменше 3,45 млн. грн.
Детективи НАБУ з’ясували, що в 2015 році, перебуваючи на посаді заступника міністра інфраструктури України, посадовець набув у власність активи, законність підстав отримання яких не підтверджено доказами та вартість яких значно перевищує його законні доходи.
Ідеться про новий позашляховик BMW X5 2015 року випуску та готівку в сумі 90 тис. дол. США та 25 тис. євро. Загальна вартість таких активів на той час становила 4 230 500 грн.
Крім того, слідство встановило факти внесення міністром інфраструктури недостовірних відомостей до декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування. Так, у е-декларації за 2015 рік вартість незадекларованих міністром активів, які знаходяться у власності чи користуванні, а також видатків становила щонайменше 3,034 млн. грн., у 2016 – понад 8,024 млн. грн.
Крім іншого, міністр вніс недостовірні відомості про вартість автомобіля Volvo S80 2007 року випуску, придбаного в 2016 році.

Омелян відкидає обвинувачення і заявляє, що BMW X5 належить його братові, як і будинок, у якому він тимчасово мешкав.

САП вимагала для глави Мінінфраструктури заставу в сумі 5 млн. грн.

Однак 14 вересня Солом’янський райсуд Києва суд відпустив Омеляна на поруки міністра молоді і спорту Ігоря Жданова та нардепа від “Народного фронту” Федора Бендюженка. Однак, за рішенням суду, Омеляна зобов’язали здати закордонні паспорти.

Володимир Омелян став першим діючим міністром, якому обрали такий запобіжний захід.

Після оголошення рішення міністр сказав, що позбавлення закордонних паспортів може заважати його роботі, зокрема, 15 вересня він має відбути у закордонне відрядження.

Згодом НАБУ дозволило Омеляну їздити в закордонні відрядження.

Читайте також:
“Готовий до шляху Мандели”.
Міністр Омелян відкинув обвинувачення, висунуті НАБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.