Парламент ухвалив ще один закон із пакету “маски-шоу стоп”

 

Верховна Рада ухвалила закон, який має на меті не допустити безпідставного продовження досудового розслідування та посилити відповідальність правоохоронців за порушення прав підприємців під час здійснення слідчих дій.

Законопроекту №8490 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування”, розроблений Міністерством юстиції, на засіданні 18 вересня підтримав 321 депутат.

Цей законопроект входить до другого пакету законопроектів щодо посилення захисту бізнесу у межах так званої ініціативи “маски-шоу стоп”.

Проектом закону пропонується внести зміни до Кримінального процесуального кодексу в частині надання права учасникам кримінального провадження заявляти клопотання про його закриття, якщо існує не скасована постанова про закриття кримінального провадження, зокрема у разі встановлення відсутності події кримінального правопорушення, відсутності в діянні складу кримінального правопорушення та в разі скасування кримінальної відповідальності за вчинене діяння стосовно податкових зобов’язань.

“Запропоновані зміни забезпечать можливість учасникам кримінального провадження, у тому числі іншим особам, права чи законні інтереси яких обмежуються під час досудового розслідування, подавати клопотання про закриття кримінального провадження із зазначених вище підстав, яке слідчий, прокурор буде зобов’язаний розглянути в строк не більше трьох днів з моменту подання і задовольнити за наявності відповідних підстав, а у разі відмови оскаржити таке рішення до суду”, – йдеться у пояснювальній записці до закону.

Крім того, зміни до статті 284 КПК передбачають можливість іншої особи, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, звернутися до слідчого судді з клопотанням про закриття кримінального провадження, якщо закінчилися строки, встановлені для проведення досудового розслідування, з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру.

“Такі зміни дозволять запобігти випадкам безпідставного продовження строків досудового розслідування у кримінальному проваджені, в якому жодній особі не повідомлено про підозру, що призводить до завдання шкоди особам, які не є підозрюваними, однак стосовно яких фактично проводяться процесуальні дії”, – йдеться у пояснювальній записці.

Передбачається також внесення змін до статті 307 КПК, якими передбачено, що ухвала слідчого судді, якою задоволено скаргу на рішення, дії чи бездіяльність органу досудового розслідування, направляється керівнику органу, службовою, посадовою особою якого є слідчий, прокурор, для організації проведення службового розслідування та вирішення питання щодо притягнення винних осіб до відповідальності.

У разі відшкодування шкоди, завданої слідчим, прокурором за рахунок державного бюджету, передбачено можливість застосовувати право зворотної вимоги до винних осіб у разі встановлення в їхніх діях складу не лише кримінального правопорушення, а й за наявності ознак дисциплінарного проступку за результатами службового розслідування, проведеного на підставі рішення суду, яким задоволено скаргу на рішення, дії чи бездіяльність органу досудового розслідування.

Читайте також новину річної давнини:
Парламент ухвалив урядовий закон про захист бізнесу
від тиску силовиків і “маски-шоу”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна