Орбан знов у Путіна: Угорщина і РФ розвивають співпрацю, попри санкції ЄС

 

Президент Росії Володимир Путін та прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у вівторок, 18 вересня, зустрілися в Кремлі.
Це вже друга зустріч російського і угорського лідерів за останні два місяці, відзначає Euronews.

“Угорщина безумовно один з наших ключових партнерів в Європі. Відносини розвиваються практично в усіх напрямках. Активно працює міжурядова комісія. Розвиваються регіональні і міжрегіональні відносини. Позитивну динаміку демонструє торгово-економічний оборот”, – заявив Путін.

За словами Путіна, за минулий рік торговий оборот між двома країнами збільшився на 25%, а за перше півріччя 2018 – вже на 30%. І це незважаючи на списку санкцій політику ЄС.

Віктор Орбан у свою чергу підтвердив орієнтованість на співпрацю з РФ в умовах санкцій Євросоюзу: “Я дуже радий, що протягом багатьох років наші відносини відрізняються стабільністю та виваженістю. Не можна сказати, що зовнішні умови були сприятливі для нашої співпраці. Але труднощі для того й існують, щоб з долати. І ми впоралися”.

Прем’єр-міністр Угорщини запропонував розширювати двостороннє співробітництво в галузі фінансів і енергетики.

Російська державна корпорація “Росатом” найближчим часом розпочне будівництво двох нових енергоблоків атомної електростанції “Пакш” в Угорщині, заявив Путін на спільній прес-конференції з Орбаном.
Він підкреслив, що введення в експлуатацію додаткових потужностей дозволить подвоїти обсяг вироблення електрики і задовольнити попит угорської економіки на роки наперед.

Орбан зазначив, що в умовах, коли Росія не є ні членом ЄС, ні НАТО втілення спільного проекту “було досить сміливим рішенням”.

“Звісно, все це викликає різні технічні питання: ліцензії, дозволи, бюрократична практика ЄС. Виникають різні труднощі. Але я вважаю, що ми повинні цю справу, яка є флагманом у співпраці між Сходом і Заходом, довести до кінця. Ми це втілимо, це буде нашим спільним успіхом, який піде на благо не тільки угорсько-російським контактам, але й модернізує енергетичну структуру ЄС”, – заявив угорський прем’єр, коментуючи реалізацію угоди щодо російських блоків на АЕС “Пакш”, підписану у 2014 році.

Угорщина і Росія також домовилися про параметри постачання російського газу на 2020 рік.

У свою чергу Орбан зазначив, що він попросив Путіна серйозно подумати про продовження одного з сухопутних продовжень газопроводу “Турецький потік” до Угорщини.

Читайте також:
Більшість чехів, словаків і угорців вважають Росію партнером,
а не загрозою Європи

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна