Відставлений мер Полтави Мамай не віддає посаду й печатку

 

Мер Полтави Олександр Мамай, якого в минулу п’ятницю депутати міськради відправили у відставку, у понеділок, 17 вересня, зібрав у себе в кабінеті прес-конференцію і заявив, що продовжує й надалі виконувати повноваження міського голови.

Під час прес-конференції, яку в прямому ефірі транслював канал “112 Україна”, активну підтримку Мамаєві своїми заявами надавав присутній поруч Ілля Кива – голова Соціалістичної партії України, екс-радник голови МВС Авакова.

“Буде 21 підпис, і на найближчу сесію вношу першим питанням про моє звільнення. Буде 28 голосів, я встану і піду. Судитися не буду. Якщо будуть в мене перемовини і я буду бачити, що більшість депутатів погоджуються на кандидатуру Шамоти (призначений 14 вересня новий секретар міськради, якого не визнає Мамай – “Н”), не виключаю, що буду з ним працювати”, – сказав Мамай.

“Я думаю, ви, журналісти, до кінця не розумієте, що попереду зима, людина, яка в житті не збудувала жодної собачої будки, не виростила сина, не надала робочого місця, не зможе керувати”, – цитує мера видання “Коло.news”.

Мамай називає діючим секретарем міської ради Оксану Деркач і каже, що вона поки що не звільнена.

“Із сьогоднішнього дня я буду вести перемовини з усіма політичними фракціями і думаю до кінця дня вийдемо на певний консенсус”, – заявив він.

При цьому Олександр Мамай продемонстрував журналістам печатку – мовляв, вона в нього і її ніхто не відбирав.

Цього ж дня в міській раді відбулася і зустріч з журналістами депутатів Полтавської міськради від опозиції.

“Едуард Волков, Андрій Матковський, Олександр Глазов, Віталій Павлій, Юрій Синяк та Вячеслав Федоряка зібрали ЗМІ, щоб спростувати сказане кількома хвилинами раніше Олександром Мамаєм”, – передає “Коло”.

Андрій Матковський, екс-міський голова, а нині очільник фракції БПП “Солідарність” в міськраді повідомив, що Олександр Шамота вже звернувся в правоохоронні органи з приводу перешкоджання йому виконання своїх обов’язків.

“Ніякого перевороту в міській раді не відбувається. Всі підрозділи міськвиконкому працюють у звичайному режимі. І депутати і секретар міської ради не вимагають від працівників виконкому щось робити, порушуючи закон”, – заявив він.

Матковський порадив Мамаю подякувати всім і піти відстоювати свою посаду до суду.

Едуард Волков, який отримав депутатське крісло замість Оксани Деркач, наголосив, що всі останні події в міські раді, а це засідання сесії під головуванням Шамоти і всі прийняті рішення були здійснені в рамках законодавства.

“Олександр Мамай сьогодні фактично зайняв кабінет міського голови. Зовсім невстановлені люди знаходяться в стінах міської ради. Якісь машини з київськими номерами заїжджають-виїжджають, привозять певних осіб спортивної статури. До речі, слідчо-оперативну групу в кабінет до Мамая не пустили. Якщо печатка знаходиться в Мамая, то я вбачаю в цьому порушення Кримінального кодексу України, зокрема статті про викрадення печаток та штампів органів державної влади або місцевого самоврядування”, – сказав Волков.

Уранці Шамота не зміг потрапити в робочий кабінет секретаря ради. Щоб відкрити двері кабінету, депутат викликав правоохоронців та приватну фірму, що спеціалізується на відкритті замків.

У п’ятницю, 14 вересня, депутати проголосували за розпуск міськвиконкому та недовіру мерові Мамаю і його заступникам.

Головуючий на засіданні депутат Олександр Шамота заявив, що підставою для розпуску виконкому стали антинародні рішення виконкому про підвищення вартості проїзду, надання адрес кіоскам тощо.
Андрій Матковський додав, що серед причин розпуску виконкому – роздача комунального майна приватним підприємствам.

Якщо за розпуск виконкому проголосували 22 депутати із 42-х, то відставку Мамая, за даними місцевих ЗМІ, підтримали 29 депутатів міськради.

Як зазначили депутати, підставами для такого рішення стали “численні порушення Конституції та Законів України, прав і свобод громадян”.

Бізнесмен Олександр Мамай уперше був обраний міським головою Полтави у жовтні 2010 року. Він отримав підтримку 61,64% виборців. Тоді ЗМІ повідомляли про численні випадки підкупу виборців.
У липні 2012 року Мамай перейшов із партії “Совість України” у Партію регіонів. У лютому 2014 року повідомив, що вийшов із Партії регіонів.
Удруге міським головою Полтави його обрали у листопаді 2015 року – у другому турі виборів він отримав підтримку 62,56% виборців.

У травні 2016 року в суді показали відео, як мер Полтави намагається дати хабар за закриття корупційної справи.

Читайте також:
Прокуратура закрила справу мера-хабарника Мамая, замість передати її в НАБУ

Полтавська різня: “тітушки” з високими покровителями різали АТОвців,
а суд відпускає їх із СІЗО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна