Парламент береться до перейменування двох областей

 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій на засіданні погоджувальної ради ВР у понеділок, 17 вересня, заявив про потребу перейменувати дві області – Кіровоградську і Дніпропетровську, внісши відповідні зміни до Конституції.

“Вже всі процедури пройшли, і я вважаю, що наш парламент, який почав і здійснив декомунізацію, повинен її завершити також і на рівні Конституції, перейменувавши дві області”, – зазначив Парубій.

Він додав, що цей процес також може розпочатися 20 вересня.

Як повідомляла “Новинарня“, відповідно до закону про декомунізацію, у травні й липні 2016 року Верховна Рада перейменувала Дніпропетровськ на Дніпро, а Кіровоград – на Кропивницький. Однак змінити назви відповідних областей було неможливо, оскільки вони вписані в Конституцію, а її редагування потребує тривалої процедури і 300 голосів парламенту.

Імовірно, перейменування областей ітиме паралельно із внесенням в Основний закон тверджень щодо євроатлантичного курсу України, що запропонував президент Петро Порошенко, внісши відповідний законопроект.

У Раді планують перейменувати Дніпропетровську область на Січеславську (таке рішення запропонували громадські активісти і підтримав комітет ВР), а Кіровоградську – на Кропивницьку.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна