КПВВ “Каланчак” та “Чаплинка” відновлюють роботу

 

Із 15 вересня контрольні пункти в’їзду-виїзду “Каланчак” та “Чаплинка” між Херсонською областю й окупованим Кримом відновлять свою роботу.

“Операції щодо здійснення пропуску осіб та транспорту через адмінмежу прикордонники Херсонського загону розпочнуть о 10.00”, – повідомила Держприкордонслужба України.

У ДПСУ нагадали, що для збереження життя та здоров’я персоналу Держприкордонслужби та громадян, які прямували через КПВВ, через небезпечну екологічну ситуацію на заводі “Титан” на території ТОТ АР Крим було прийнято рішення про тимчасове припинення роботи цих контрольних пунктів в’їзду-виїзду. КПВВ працювали лише на вхід.

“Державна прикордонна служба продовжить відстежувати ситуацію. У разі погіршення ситуації і виникнення загрози життю та здоров’ю мирного населення може знову бути прийняте окреме рішення про припинення здійснення пропуску громадян через КПВВ”, – ідеться в повідомленні.

Читайте також:
Екологічне лихо на півночі Криму – наслідок стрільб ЗС Росії, – МОУ

Як повідомляла “Новинарня“, викид невідомої речовини із заводу “Кримський титан” в Армянську, що на півночі окупованого Криму, вперше стався орієнтовно 24 серпня. Від нього вкрилися іржавим маслянистим нальотом відкриті поверхні, особливо металеві, в місті Армянськ і навколишніх селах. Також на забруднення повітря скаржилися жителі Красноперекопська та Джанкоя.

За версією деяких екологів, отруйні речовини випарувалися з кислотного відстійника через спеку.

Натомість українська розвідка і керівники держави стверджують, що, ймовірно, це російські військові під час артилерійських стрільб пошкодили екологічні захисні механізми.

4 вересня окупаційний “глава республіки Крим” Сергій Аксьонов наказав евакуювати з Армянська всіх дітей шкільного та дошкільного віку, а також закрити “Титан”.
Чиновники в Криму пояснили, що в місті перевищила норму концентрація сірчистого ангідриду.

У Херсонській області також було зафіксовано факти хімічного забруднення повітря й ґрунту.

Міністр із питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш заявив, що викиди хімічних речовин на заводі “Титан” у Криму не загрожують людям, які проживають в Україні поблизу адміністративного кордону з півостровом.
Водночас міністр зазначив, що Україна об’єктивно не має доступу до всієї інформації про ситуацію на окупованій території, але за всіма ознаками передбачається, що окупаційна влада РФ приховала від населення Криму реальні показники.

Офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини передав інформацію про викиди шкідливих речовин в районі Армянська на півночі анексованого Росією Криму в ООН, ОБСЄ, ВООЗ і Міжнародний комітет Червоного Хреста.

На Херсонщині в Чаплинському й Каланчацькому районах бригада лікарів перевірила стан здоров’я сотень дітей, із них 26 дітям лікарі надали рекомендації провести додаткові обстеження в дитячій лікарні.

10 вересня прикордонники повідомили про майже 60 людей, які приїхали з півночі Криму на Херсонщину для оздоровлення в умовах екологічного лиха.

Сірчистий ангідрид – безбарвний газ з характерним різким запахом, токсичний. Він може потрапляти в організм через дихальні шляхи під час випалення сірчаних руд, при спалюванні палива, що містить сірку, в кузнях, котельнях на фосфатних заводах, теплових електростанціях тощо.
У легких випадках отруєння оксидом сірки з’являються кашель, нежить, сльозотеча, відчуття сухості в горлі, біль в грудях. При гострих отруєннях – також  головний біль, запаморочення, загальна слабкість.

Завод “Кримський титан” в Армянську на півночі анексованого Криму, що належить олігарху Дмитру Фірташу, є одним із найбільших у Східній Європі виробників діоксиду титану, який використовується для виготовлення лакофарбової продукції, пластмас, каучуку, гуми тощо.
Після анексії півострова Росією підприємство було перереєстроване як філія російського ТОВ “Титановые инвестиции”, що теж контролюється Фірташем.

Читайте також:
Хімічна “атака” з Криму дістала Херсонщину. З Армянська евакуюють дітей

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна