І хто тепер канонічний? РПЦ вже не згадує Вселенського патріарха в богослужіннях та виходить зі спільних структур

 

Патріарх Російської православної церкви Кирил припиняє згадувати патріарха Константинопольського Варфоломія за богослужінням.

Як повідомляють російські ЗМІ, посилаючись на слова голови відділу зовнішніх церковних зв’язків митрополита Волоколамського Іларіона, “синод ухвалив рішення про призупинення поминання патріарха Константинопольського за богослужінням Російської православної церкви”.

Крім цього, РПЦ припиняє участь в структурах, де головують представники Константинополя.

“Євхаристійне спілкування між церквами не переривається. Це рішення поки що не позбавляє можливості кліриків Константинопольського патріархату і Російської православної церкви здійснювати спільні богослужіння”, – пояснив прес-секретар патріарха Кирила священик Олександр Волков 14 вересня.

Цього дня Кирил (Гундяєв) зібрав позачергове засідання синоду Російської православної церкви через приїзд екзархів Константинопольського патріарха в Україну.

7 вересня Вселенський патріарх Варфоломій помістив Україну під канонічну юрисдикцію американського архієпископа Даниїла і канадського єпископа Іларіона, які очолюють українські православні церкви у США і Канаді відповідно, під канонічною юрисдикцією Константинополя.

Цей крок назвали одним з останніх перед наданням Українській церкві томосу про автокефалію.

Як інформувала “Новинарня“, після візиту в Стамбул і переговорів у Вселенському патріархаті Петро Порошенко у квітні заявляв, що до Дня хрещення України-Русі (28 липня) Константинополь може надати томос про автокефалію Помісній українській церкві.

За його словами, Вселенський патріархат “як ніколи близький” до визнання автокефалії Української помісної православної церкви (фактично – УПЦ Київського патріархату) і що він та ієрархи УПЦ КП і УАПЦ вирішили офіційно звернутися до Вселенського патріарха Варфоломія I з цього приводу та просять парламент підтримати це звернення.

19 квітня Верховна Рада ухвалила постанову про підтримку звернення президента до Вселенського патріарха про надання томосу на автокефалію Православної церкви в Україні.

Президент України повідомляв, що Вселенський патріархат почав процедури для надання автокефалії УПЦ КП.

У червні в інтерв’ю ЗМІ патріарх Філарет (УПЦ КП) висловив думку, що томос буде надано у 2018 році.

Проти томосу виступає Росія та Московський патріархат, але історична подія наближається.

У червніні Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що “наше зобов’язання – повернути українців до канонічності“.

У Стамбулі 3 вересня завершився архієрейський синаксис Вселенського патріархату. Українське питання на ньому було головним. Ієрархи були проінформовані про рішення патріарха Варфоломія щодо наміру дати Україні автокефалію і не висловлювали принципових заперечень. Надалі – остаточне ухвалення документів на Священному синоді. Ймовірно, це станеться вже у жовтні.
Зокрема, архієрейський собор вирішив, що Константинополь може надавати автокефалію Українській церкві, яка про це просить, без згоди інших церков.

Читайте також:
Порошенко в Зарваниці: “Немає підстав вважати, що томос уже у нас в кишені
– протидія надто сильна”

Порошенко в Іспанії: молимося, щоб Українська церква отримала
автокефалію до 28 липня

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна