На заступника голови СБУ Демчину склали повідомлення про підозру в незаконному збагаченні

 

Перший заступник голови Служби безпеки України Павло Демчина заявив, що детектив Національного антикорупційного бюро склав щодо нього повідомлення про підозру в незаконному збагаченні. Натомість Демчина переконує у своїй невинуватості і просить генерального прокурора провести розслідування дій детектива НАБУ.

Про це йдеться в заяві Павла Демчини до генпрокурора Юрія Луценка та керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького, яку оприлюднила у соцмережі речниця СБУ Олега Гітлянська.

У 2017 році Демчина просив ініціювати щодо нього розслідування, аби довести, що матеріал журналістського розслідування програми “Слідство.інфо” про його незаконне збагачення, на основі якого НАБУ відкрило щодо нього кримінальне провадження, не відповідає дійсності. Демчина заявляє, що текст був ініційований самим Бюро для його дискредитації через те, що СБУ викрила протиправну діяльність детективів НАБУ.
Після спливу 18-місячного терміну розслідування цієї справи перший заступник голови СБУ вважає, що справа проти нього мала би бути закрита. Але 7 вересня НАБУ склало щодо нього підозру в незаконному збагаченні — санкція статті передбачає 5-10 років позбавлення волі.

Павло Демчина звинуватив старшого детектива НАБУ С. Яндюка у внесенні завідомо недостовірних даних для складання підозри і вважає, що в його діях є ознаки кримінальних правопорушень за двома статтями ККУ – про втручання в роботу працівника правоохоронного органу та притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності.

Заступник голови СБУ просить прокуратуру зареєструвати за цим фактом справу та провести розслідування.

“Як мені стало відомо від моїх адвокатів, текст підозри ґрунтується виключно на внесених до неї завідомо недостовірних даних щодо мого спільного проживання з громадянкою В. з 2010 до 2016 року та вигадок детективів щодо можливої наявності у мене з нею спільного майна”, — йдеться у зверненні Демчини.

Він заявив, що не має відносин із зазначеною громадянкою з березня 2012 року, і це засвідчив Володимирецький суд Рівненської області.

За словами Демчини, детективи НАБУ за 18 місяців слідства не допитали його сусідів за місцем проживання, “адже отримання їхніх свідчень спростовують звинувачення”.

Як інформувала “Новинарня“, справу щодо незаконного збагачення Павла Демчини НАБУ порушило після журналістського розслідування “Демчина з іншого життя: таємні статки скандального заступника голови СБУ”, яке вийшло в березні 2017 року.

Під час призначення заступником голови СБУ – начальником управління “К” в липні 2017 року Демчину називали “смотрящим від Кононенка”.

Читайте також:
Порошенко присвоїв генерал-лейтенанта скандальному Демчині з СБУ

Демчина в СБУ завершив зачистку групи, що затримувала
“діамантових прокурорів”, – Трепак

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна