Військовий, який напідпитку розбив на Донбасі ЗРК “Бук”, засуджений до штрафу 4 млн. грн.

оновлено, уточнено

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області виніс рішення у справі військовослужбовця ЗСУ, який узимку 2015 року в зоні АТО напідпитку розбив самохідну артустановку (за уточненими даними, це була 9А310 – вогнева установка ЗРК 9К37 “Бук”).
Як передає “Новинарня“, про це повідомили у військовій прокуратурі Черкаського гарнізону, яка подавала позов позов про стягнення збитків, завданих державі на суму 3,9 млн. грн. Раніше в цьому провадженні офіцер Збройних сил був засуджений до трьох років позбавлення волі.

Обвинувачений громадянин Х. проходив військову службу у зоні проведення АТО на Сході в лютому 2015 року.

Як випливає з матеріалів суду, Х. служив у військовій частині А1402 – це 156-й зенітний ракетний полк, ППД – Золотоноша.

“Під час служби, перебуваючи у стані алкогольного спʼяніння та самовільно керуючи самохідною вогневою установкою, допустив зіткнення вказаної установки з лісовим масивом, внаслідок чого було пошкоджено її вироби та механізми”, – ідеться в повідомленні військової прокуратури Центрального регіону.

“Суд розглянув беззаперечні доводи військової прокуратури та, прийнявши їх до уваги, задовольнив позовні вимоги в повному обсязі“, – наголосили у відомстві.

Відповідне рішення було ухвалене 10 вересня суддею Михайлом Степченком.

ОНОВЛЕНО. Повний текст рішення суду щодо Х. (“ОСОБА_2”) з’явився в єдиному реєстрі наприкінці вересня.

З’ясувалося, що майор Х. був відряджений для виконання обов’язків командира 1-ї батареї 1-го зенітно-ракетного дивізіону зазначеної військової частини (156 зрп) в район села Зелене Поле Великоновосілківського району Донецької області, де польовим табором розташувався особовий склад та озброєння батареї.

У вироку зокрема зазначено: “…Встановлено, що 21.02.2015 р. близько 02-30 год., майор ОСОБА_2 перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, за відсутності наказу вищестоящого командира, самовільно керуючи військовою технікою, а саме гусеничною машиною на якій установлено озброєння – самохідною вогневою установкою ГМ-569А – 9А310М1 (це ЗРК 9К37 “Бук” – “Н”), заводський № 6464, бортовий номер 112, спорядженою чотирма зенітними керованими ракетами 9М38М1, діючи із злочинною недбалістю, тобто не передбачаючи можливості настання суспільно-небезпечних наслідків свого діяння, які повинен був і міг їх передбачити, порушив вищевказані правил водіння бойової машини, рухаючись за відсутності схеми маршруту та не орієнтуючись на місцевості, здійснив зіткнення з лісовим масивом у районі с. Зелене Поле Великоновосілківського району Донецької області, після чого маневрування для відшукування проходів між деревами не застосовував, лісовий масив долав не по проробленому проходу.

Внаслідок зазначених дій ОСОБА_2 при зіткненні з лісовим масивом були пошкоджені агрегати, механізми та озброєння вказаної самохідної установки: дві задніх направляючих виробу 9П147, редуктору антени Р-1 “ЗК”, корпусу повітряпритоку двигуна лівий, гідроциліндр механізму натягування гусениці ГМ- 569 лівий, блоку ФНЗЗ, а всього агрегатів та механізмів самохідної вогневої установки ГМ-569А – 9А310М1, залишковою вартістю 56200,77 грн., а також три зенітні керовані ракети 9М38М1 інв. №№ 890814119, 889730589, 890814539, вартістю 414878,91 грн. кожна, а всього військового майна залишковою вартістю 1300837,50 грн., чим спричинено військовій частині А1428 великої матеріальної шкоди на загальну суму, з урахуванням вартості відновлювального ремонту – 1301537,50 грн.”

Як з’ясувалося, у цій справі ч. 2 ст. 412 Кримінального кодексу України (необережне знищення або пошкодження військового майна, що спричинило тяжкі наслідки) було винесено вирок Великоновосілківського районного суду Донецької області – від 20 жовтня 2015 року, який був змінений вироком Апеляційного суду Донецької області – від 20 січня 2016 року (справа № 220/1618/15-к). ОСОБУ_2 визнано винним у вчиненні інкримінованого йому злочину.

Вироком райсуду майор Х. був визнаний винним у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 412 КК України. Суддя Ігор Ступін призначиа покарання за цією статтею у виді трьох років позбавлення волі. Але на підставі статті 75 ККУ суд постановив звільнити Х. від призначеного покарання з випробним терміном строком на один рік, якщо він протягом цього строку не вчинить нового злочину та виконає покладені на нього судом обов’язки.

На таке рішення біло подано апеляцію. І в січні 2016 року колегія суддів Судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Донецької області на чолі з суддею Тетяною Шаліною змінила вирок: зловмиснику призначили за ч. 2 ст. 412 КК України покарання у вигляді 3 років позбавлення волі.
“Після набрання вироком законної сили затримати ОСОБА_1 та направити до Маріупольського слідчого ізолятора”, – ішлося у тексті вироку.

Відтак Х. відбував реальне покарання.

Він мав право оскаржити вирок у Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ. Однак спершу касацію було подано з недоліками, а 24 червня 2016 року колегія на чолі з суддею Євгеном Літвіновим постановила: “Відмовити засудженому ОСОБА_1 та його захиснику ОСОБА_2 у поновленні строку касаційного оскарження вироку Апеляційного суду Донецької області щодо ОСОБА_1 від 20 січня 2016 року і повернути їм касаційну скаргу разом з усіма доданими до неї матеріалами”.

Ухвала набрала законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягала.

Читайте також:
У Десні затримали на хабарі начальника
відділення Військової служби правопорядку

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна