Хаб для Західної Канади. В Едмонтоні відкрили нове консульство України

 

Нове генеральне консульство України урочисто відкрили в Едмонтоні – столиці канадської провінції Альберта.
Як передає “Новинарня“, в церемонії, що відбулася в п’ятницю, 7 вересня, взяли участь міністр закордонних справ України Павло Клімкін, посол України в Канаді Андрій Шевченко, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович із родиною, інші посадові особи, представники діаспори.

Зазначається, що генконсульство в канадському Едмонтоні стало першим, яке Україна відкрила після початку російської агресії.
До цього часу в Канаді працювали українське посольство та консульство в Оттаві і консульство в Торонто.

“Це знакова подія, – заявив міністр Павло Клімкін, якого цитує прес-служба МЗС. – Цим самим Україна визнає особливу роль, яку відіграла українська громада на Заході Канади, а також відкриває двері для торгівельних та інвестиційних контактів”.

Після церемонії відкриття установи Павло Клімкін особисто привітав першого відвідувача нового генерального консульства – дворічного Данилка, якому оформили документ про набуття громадянства України.

Фотогалерея (ФБ Володимир В’ятрович та Іван Крулько):

консульство України в Едмонтоні _3 консульство України в Едмонтоні _2 консульство України в Едмонтоні _1 консульство України в Едмонтоні консульство України в Едмонтоні _4
<
>

Як відомо, в Альберті проживає понад 350 тисяч канадців українського походження (10% населення провінції).
Нове генеральне консульство обслуговуватиме також сусідні провінції Західної Канади – Саскачеван, Британську Колумбію, Юкон та Північно-Західні території.

“Це прагматичне рішення: воно спирається на географію і на могутній бізнес-потенціал, який є в Альберті, – пояснив посол Андрій Шевченко. – Але це й емоційне рішення: ми повертаємо борг перед українцями Прерій, які поколіннями будували Канаду, зберігаючи мрію про незалежну Україну”.

Паралельно з відкриттям консульства пройшов День української спадщини в Альберті.

Читайте також:
У Мозамбіку відкрили консульство України

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна