Бійка з “сепарами” за прапор у Слов’янську: українського активіста затримали на 3 доби. ВІДЕО

Свідчення Хоменка - з 22-ї хвилини

 

У Слов’янську на Донеччині на 72 години затриманий місцевий український активіст Василь Хоменко. Під час конфлікту з приводу національної символіки він побив чоловіка, якого назвав “сепаром”.

Як повідомляють “Слов’янські відомості”, інцидент стався ввечері 6 вересня. Автомобіль Василя Хоменка із двома синьо-жовтими прапорами стояв біля кафе “Грузія” на вул. Центральній. Група осіб викрали ці прапори та забрали з собою.

Знайомі Хоменка, який є головою ГО “Слов’янська січ”, повідомили йому, хто викрав прапори і де вони зараз. Активіст поїхав у цей двір і завдав бейсбольною биткою тілесні ушкодження Денису Головченку. Після цього прапори йому повернули.

“Ми їли… Вони підійшли до машини, висмикнули прапори і занесли в будинок. Тут їх наздогнали”, – коментує подію Хоменко на відео.

Поки не приїхала патрульна поліція, Хоменко, з міркувань самооборони, чекав у дворі із биткою та мачете в руках.

Він заявив про крадіжку його майна чотирма чоловіками-“сепарами” і жінкою напідпитку (на відео вона проводить зйомку і гучно апелює до Хоменка, помилково називаючи його “депутатом Слов’янської думи”).
Активіст сказав, що ці (або такі) люди – прибічники “ДНР” і в 2014 році стріляли в українців.

У відповідь вони називали Хоменка “неадекватним” та запитували, “чому він не на передовій”. Водночас не заперечували, що забрали прапори, але нібито “щоб повісити на балконі”.

Василь Хоменко пройшов тест на алкоголь, і він виявився негативним, пишуть “Слов’янські відомості”.

При цьому інша сторона конфлікту, за словами активіста, відмовилася від проходження тесту на сп’янінння.

Наразі поліція порушила кримінальну справу лише щодо Хоменка – за фактом умисного нанесення ним легких тілесних ушкоджень (ст. 125 ККУ).

У цій справі опитуються учасники, проводяться перевірки і експертизи, після чого буде дана остаточна правова оцінка події.

Водночас інший учасник конфлікту, Денис Головченко, потрапив до лікарні. За інформацією “Відомостей”, 7 вересня йому зробили операцію з видалення селезінки.

За даними цього ж видання, Денис Головченко нещодавно – 14 березня – був засуджений за хуліганство біля іншого кафе у Слов’янську та отримав п’ять місяців арешту. Він скоїв кримінальний злочин, передбачений ч. 1 ст. 296 КК України: біля кафе “Карандаш” на тій самій вулиці Центральній, “грубо порушуючи громадський порядок, з мотивів явної неповаги до суспільства, супроводжуючи свої дії особливою зухвалістю, підійшов до транспортного засобу «MAZDA 626», завдав правою ногою один удар по правому передньому крилу автомобіля, чим пошкодив майно і наніс останньому матеріальної шкоди на загальну суму 2479 грн.”

Василь Хоменко

Судять також і Василя Хоменка, який є супротивником мера Слов’янська Вадима Ляха, який представляє “Опоблок”. Щодо нього відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 259 КК України – свідоме хибне повідомлення про загрозу життю людей.
У грудні 2017 року Хоменко приніс на апаратну нараду міськвиконкому трилітрову банку з написом “Ртуть”, після чого з будівлі евакуювали людей. Мер Лях, соратник сумновідомої сепаратистки Нелі Штепи, у зв’язку з цим назвав Хоменка “терористом”.
Перед тим Василь Хоменко спільно з іншими громадськими активістами Слов’янська домагався вивезення з дитячих установ міста понад 5 тисяч старих ртутних ламп, які зберігалися там на горищах і в підвалах. Активістам вдалося домогтися вивезення небезпечних відходів лише після кількох місяців боротьби і численних скандальних акцій.

Читайте також інтерв’ю “Новинарні” про ситуацію у Слов’янську:
Екс-в.о. мера Слов’янська Олег Зонтов:
На могилах бойовиків з’являються свіжі квіти

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна