“Російський мем “3 сентября” – щоб нівелювати роковини Беслана. Думайте, перш ніж шерити”

Zen Antipop
блогер 

(FB)

Любителі форсити «прикольний» «модний-молодіжний» мемасик про «3-є сєнтября» самі не розуміють, чому вони це роблять і звідки воно взялося.

Тож варто пояснити звідки й чому.

Цей мемасик було інспіровано російською пропаuандою з метою нівелювання дати 3 вересня й перетворення її на щось «смішне» та «веселе».

Річ у тім, що в цей день відзначається річниця бездарного штурму російським «спєцназом» захопленої терористами школи в Беслані у 2004-му, коли масово загинули майже всі діти, яких до того три дні утримували у заручниках.

Тоді це викликало неабияке обурення в російському суспільстві, й ця дата ризикувала перетворитися на щорічну згадку про це як про яскравий приклад бездарності й кровожерливості кремлівського режиму.
Батьки дітей, що тоді загинули, досі її відзначають, але всеросійського масштабу скорбота не набула, і в першу чергу — в молодіжному середовищі, чого дуже боявся Кремль.

Власне, форсити цей «невинний мемасик» підконтрольні російській владі тролі почали у 2011-13-му роках, як раз тоді, коли в Росії набрав був обертів молодіжний протестний рух відомий як «болотна революція» (протести на Болотній площі), яка дуже налякала кремлівських карликів.

До слова: аналогічний «гумористичний» мем про «британских ученых» (які щоразу роблять якісь безглузді відкриття й достідження) почали масово розповсюджувати підконтрольні російській владі ЗМІ з метою чорного піару та дискредитації в масовій свідомості російського обивателя, власне, самого поняття вчених з Великої Британії.

Ця кампанія розпочалася після того, як тамтешні вчені провели експертизу полонію, що ним 2006-го року було отруєно колишнього співробітника ФСБ Литвиненка у Лондоні, куди той втік з Росії й викривав там злочини путінського режиму. Зокрема він свідчив про роль ФСБ у вибухах житлових будівель, що стало приводом для Другої Чеченської війни, завдяки якій Путін утвердився на посаді очільника РФії.

Тож, коли поширюєте черговий «прикольний» мем чи берете участь у черговому «невинному» флешмобі родом з-за поребрика, трошки дослідіть і подумайте, нащо це все?

А ще краще — взагалі не беріть до уваги й не поширюйте нічого російського. Адже у тотально зачищеному й повністю підконтрольному тамтешній владі медіапросторі Московії вже давно нічого випадкового не з‘являється. Там, від музики та спорту й до кіно та інтернет-мемів, вже давно нема нічого «поза політикою», попри наполегливі переконування у протилежному.

UPDATE. Зважаючи на деякі коментарі, ще раз підкреслю: допис НЕ про теорію змови. Аргументи й висновки, викладені в пості, можна сприймати або ні, але то лише деталі та ілюстрація головної думки.

А головна думка така: НЕ ВАРТО СПОЖИВАТИ, А ТИМ ПАЧЕ ПОШИРЮВАТИ БУДЬ-ЯКИЙ ІНФОПРОДУКТ MADE IN RUSSIA.

Навіть такі от “невинні” і “прикольні” меми, бо:

  • по-перше, нічого гарного вони Україні не несуть, а швидше за все ще й шкодять;
  • по-друге, сам факт споживання й поширення російського продукту українцями грає на руку кремлівському міту про “адіннарот”;
  • а по-третє, зазвичай ці меми просто тупі, як оцей от про “3-є сєнтября”.

Читайте також:
У Беслані ФСБшники розігнали акцію матерів загиблих та затримали журналістів

Євросуд з прав людини зобов’язав Росію сплатити 3 мільйони євро
жертвам Беслана

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна