“10 БТР курсували під Києвом, створюючи ілюзію оборони”. Бірюков розповів про “Україну на волосині” серпня-2014

 

Юрій Бірюков
помічник міністра оборони, підприємець, волонтер, засновник волонтерського фонду “Крила Фенікса” (FB) 

(FB)

Ось ці дві фотографії мало що пояснять. І день сьогодні такий… важкий. Проте, одна з фотографій була зроблена якраз 29 серпня. Чотири роки тому. А перша – 23 серпня, ДО параду на День незалежності.
І ось у цих двох фотографіях правда і факти, які мало кому потрібні.

Ок, давайте сухими фактами, без емоцій.

1) 79-та десантна бригада утримувала протягом липня кордон з РФ, піддаючись щоденним багатогодинним обстрілам. Стійко утримувала, вгризшись у непіддатливі кам’яні схили.
З оточення вирвалися 6 серпня й були виведені в Миколаїв на відновлення.

2) Через два тижні, не встигнувши ні відпочити, ні полагодити техніку, бригада починає підготовку до виходу з ППД в район війни.

3) 23 серпня, ДО параду, бригада отримує 30 БТР-80 від президентського полку. Завантаження б/к, завантаження на ешелон. 25 серпня техніка по залізниці починає рух у бік фронту.

4) 29 серпня – початок рейду по тилах противника. Разом із десантниками “95-ки” і танкістами “17-ки”, перерізаючи комунікації противника, сковуючи їм просування, не даючи їм вирватися на оперативний простір у районі Маріуполя і покотитись по асфальту в бік Одеси.

У цей самий момент на оборону всього Києва залишається десять БТР-80 того ж самого президентського полку. І ще десять машин навколо Києва постійно створюють враження великої маси бронетехніки – вони буквально цілими днями їздили з точки на точку, створюючи ілюзію.

У цей самий момент в районі Києва не залишилося ніяких резервів серйознішої техніки. Навчальні танки 169-го НЦ “Десна” курсували на платформах вперед-назад між Броварами і Борисполем, створюючи ілюзію руху ешелонів.

У цей самий момент десантники “80-ки” вчепилися мертвою хваткою в руїни Луганського аеропорту, сковуючи просування противника.

У цей самий момент по довжині всієї траси Харків-Київ не було наших військових. Зовсім.

Ми висіли на волоску. Досить було просто обійти Харків, вийти на асфальт і бадьорим маршем іти на столицю, яку охороняв десяток БТР. Це рівно 90 осіб у броні, включаючи водіїв. На весь Київ.

У цей самий момент по довжині всієї траси Маріуполь-Одеса не було наших військових. Зовсім. І залишалася надія тільки на підрив мостів через Дніпро.

Наскільки тонкий волосок був в той момент… Мало хто розуміє. Але врятувати країну вдалося. Заплативши страшну ціну.

Читайте також:
У Генштабі назвали причину Іловайської трагедії

Як виглядало пекло. “Іловайський котел” у спогадах бійців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна