Трамп під тиском змушений вшанувати Маккейна. Хоча той зачепив президента в передсмертному посланні

 

Після тиску ЗМІ й громадськості президент США Дональд Трамп у понеділок, 27 серпня, випустив офіційну заяву, в якій вшанував пам’ять покійного сенатора-республіканця Джона Маккейна.

Як передає DW.com, також Трамп розпорядився до закінчення похоровання Маккейна приспустити прапори на урядових будівлях.

Раніше Трамп у короткому повідомленні в “Твітері” лише висловив співчуття рідним Маккейна, який помер 25 серпня від раку мозку, але не визнав заслуг померлого політика.

Як випливає із заяви Трампа, всупереч політичним розбіжностям між ними, він “поважає службу сенатора Маккейна на благо нашої країни”.

Глава Білого дому також повідомив, що звернувся з проханням до глави апарату Білого дому Джона Келлі, міністра оборони Джеймса Меттіса і свого радника з національної безпеки Джона Болтона з проханням бути його представниками на жалобних заходах.

Такі кроки президент США зробив після того, як газета The Washington Post повідомила, що Трамп відхилив проект раніше підготовленої його апаратом заяви, в якій було відзначено військові й політичні заслуги Джона Маккейна, і сенатор був названий “героєм”.
Крім цього, Трамп в суботу, коли надійшло повідомлення про смерть Маккейна, розпорядився приспустити прапори, проте в понеділок вони були знову підняті.

Водночас у США оприлюднили передсмертне послання Джона Маккейна американцям.

Звернення визначного політика зачитав його близький друг, керівник передвиборчого штабу республіканців в Аризоні Рік Девіс, передає NBC News.

Маккейн у посланні прямо не згадав Трампа, якого раніше різко критикував, але “замаскована” критика на адресу президента прочитується легко.

Джон Маккейн зазначив: “Ми послабили нашу велич, коли ми плутаємо наш патріотизм із племінним суперництвом, які посіяли образу, ненависть і насильство в усіх куточках земної кулі. Ми послаблюємо її, коли ми ховаємося за стінами, коли сумніваємося в силі наших ідеалів, не довіряємо їм, щоб вони були великою силою змін, як вони завжди були”.

“Ми – 325 мільйонів самовпевнених, багатоголосих індивідів, ми сперечаємося і конкуруємо, а іноді навіть ображаємо одне одного в наших хрипких публічних дебатах, але у нас завжди було набагато більше спільного, ніж незгод. Якщо це пам’ятати і дати одне одному перевагу презумпції, що всі ми любимо нашу країну, ми пройдемо через ці важкі часи. Ми пройдемо через них сильнішими, ніж раніше. Ми завжди робимо це”, – сказав наостанок видатний політик і військовий.

Сенатор закликав “не впадати у відчай від наших нинішніх труднощів”.

“Але завжди вірте в обіцянку і велич Америки, тому що тут немає нічого неминучого, – заявив Маккейн. – Американці ніколи не зупиняються, ми ніколи не здаємося. Ми ніколи не ховаємося від історії, ми творимо історію”.

В останній заяві Маккейн також висловив свою вдячність народу Америки, своїм виборцям в Аризоні, своїй сім’ї та всій Америці.

“Асоціація зі словом “американці” значила для мене більше, ніж для будь-кого іншого. Я жив і помер гордим американцем”, – зазначив Маккейн.

Як пишуть ЗМІ, заява політика ознаменувала собою один заключний, але витончений удар по Трампу, який неодноразово ображав Маккейна з часу початку президентської кампанії в 2015 році.
Того ж року Трамп сказав, що Маккейн, який переніс тортури після того, як його літак ВМС був збитий у В’єтнамі, “не був героєм війни”.
“Мені подобаються люди, які не потрапляли в полон”, – сказав тоді Трамп.

Читайте також:
Життя і смерть американського героя.
Біографія Джона Маккейна в фотографіях та цитатах

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна