У Сербії затримали ватажка четників Живковича, який воював за “ЛНР”

 

Сербський націоналіст, лідер руху четників Братислав Живкович арештований за підозрою в тому, що він брав участь у військових діях на Сході України.

Як повідомила 23 серпня балканська редакція “Радіо Вільна Європа”, співробітники міністерства внутрішніх справ Сербії на виконання розпорядження прокуратури затримали Живковича в місті Крушевац “за підозрою в скоєнні кримінального злочину щодо організації участі у війні або збройному конфлікті в іншій країні”.

Підозрюваний був затриманий на 48 години і буде переданий компетентному обвинуваченню із кримінальним обвинуваченням, зазначили в МВС РС.

Як відомо, Живкович згадувався під час розслідування Генеральної прокуратури України щодо участі шести сербських громадян в конфлікті на сході України на стороні проросійських сил.

Як відомо, Братислав Зоран Живкович народився 12 листопада 1975 року.
У 90-х роках воював у колишній Югославії (Боснія, Хорватія).

За даними ЗМІ, Живкович був одним з перших іноземних найманців, які з’явилися в Україні після початку російської агресії 2014 року і підтримували окупантів.
Уже на початку березня Живкович приїхав у Крим разом з учасниками парамілітарного формування сербських четників – загоном “Йован Шевич”. Тоді Живкович заявив, що прибув, щоб “допомогти референдуму” та запобігти “поширенню брехні з боку НАТО і ЄС”.

Надалі Живкович очолював загін сербських четників у так званих “інтербригадах Новоросії”. Брав участь у боях за Луганський аеропорт.

Нагороджений медаллю “ЛНР” “За віру і волю” та ін.

В інтерв’ю ЗМІ свою участь у війні на боці саме “ЛНР” серб Живкович пояснював тим, що захищає на Луганщині зокрема місто Слов’яносербськ.

Після зниження інтенсивності бойових дій на Донбасі Живкович повернувся на Балкани.  Під час парламентських виборів у Чорногорії в жовтні 2016 року був оголошений персоною нон-грата в цій країні через те, що допомагав підготувати державний переворот в інтересах РФ та замах на прем’єр-міністра.

За деякими даними, Живкович вербував найманців для “ДНР/ЛНР” також у Болгарії.

14 листопада 2017 року громадянин Сербії Братислав Живкович був оголошений персоною нон-грата в Румунії. Рішенням бухарестського апеляційного суду йому заборонили в’їзд до цієї країни на 15 років.
Служба безпеки Румунії (SRI) повідомила, що їй вдалося відстежити принаймні п’ять візитів Живковича до Румунії у період з травня по листопад 2017-го. Під час цих візитів Живкович фотографував  радарну установку на військово-повітряній базі НАТО “Михаїл Когелнічану” біля міста Констанца, намагався купити карти військової бази та технічну документацію на радари.
У SRI заявили, що через свого інформатора змогли продати Живковичу фейковий документ. Отриману інформацію, за повідомленням румунських спецслужб, серб планував передати іноземному уряду.

Характерна прикмета Живковича – велика чорна борода й вуса.

Як інформувала “Новинарня“, у 2017 році між Україною й Сербією спалахнув дипломатичний скандал через заяви українського посла про те, що правоохоронці в Белграді не притягують до відповідальності численних сербських найманців, які воюють за “ДНР/ЛНР”.

Читайте також:
У Сербії розповіли, скількох найманців переслідують за війну на Донбасі

На Покрову під Маріуполем знищили
сербського найманця “ДНР”, – ЗМІ

Сумновідомий сербський снайпер “ДНР” “Декі” Берич виїхав до Москви

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна