Україна в Мінську висунула нову пропозицію щодо обміну полонених

 

У другий день переговорів гуманітарної підгрупи ТКГ в Мінську, 22 серпня, українська сторона висунула нову пропозицію щодо обміну утримуваних осіб.
Про це повідомила учасниця перемовин, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

“Українська сторона шукає всі можливі шляхи для розблокування процесу звільнення заручників з РФ і з окупованих територій. Зробила чергову конкретну пропозицію росіянам: українська сторона готова, як виключення, помилувати двох громадян РФ, які мають проблеми зі здоров’ям‚ передати їх російському консулу, в присутності представників ОБСЄ і МКЧХ, з одночасною передачею Україні українських військовослужбовців, яких більше трьох років незаконно утримують на Донбасі”, – розповіла Геращенко у “Фейсбуці”.

Як інформувала “Новинарня“, ці військові, що не потрапили на “великий” обмін 27 грудня 2018 року – спецпризначенці Сергій Глондар, Олександр Коріньков (3 опсп) і танкіст 1 отбр Богдан Пантюшенко. Вони опинилися в полоні бойовиків “ДНР” ще у січні-лютому 2015 року.

“Українська сторона висловлює глибоке занепокоєння тим фактом, що протягом довгого часу ми так і не отримали від РФ жодної відповіді на нашу пропозицію передати їм росіян, що здійснили злочини, в обмін на українців в російських тюрмах. Чекаємо офіційної відповіді РФ на цю пропозицію”, – написала Геращенко.

“Ми й далі стоїмо на позиції одночасної передачі громадян РФ в обмін на українців – політв’язнів Кремля. Разом з тим, аби ще раз продемонструвати готовність до компромісу і конструктиву в цьому питанні, шукаючи все нові і нові шляхи та ідеї для розблокування процесу звільнення незаконно утримуваних і в тюрмах РФ, і на окупованих територіях, як виключення, готові передати двох засуджених росіян консулам РФ в обмін на наших військових, які довгі роки утримуються на окупованих РФ територіях Донбасу”, – зазначила перемовниця.

При цьому Геращенко констатувала: “Рішення щодо звільнення і політв’язнів, і заручників приймає виключно Кремль, на сьогодні саме РФ і її маріонетки блокують звільнення заручників і всі здорові ініціативи та спроби розблокувати це питання”.

“Саме тому омбудвумен Москалькова відмовилася приїхати в Мінськ, аби обговорити передачу утримуваних”, – констатувала Ірина Геращенко.

Читайте також:
Росія на ТКГ не прийняла пропозицію обміняти 36 її громадян
на українських політв’язнів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна