Придністровське загострення: військові Росії влаштували на межі “ПМР” незаконні навчання

 

Російські військові в Придністров’ї пішли на провокацію проти Молдови і не можуть вважатися миротворцями.

Про це заявив міністр оборони Молдови Еуджен Стурза, коментуючи навчання російських військ із переходом адмінмежі невизнаної “ПМР”.

“Хтось думає, що використання погроз може зробити тебе другом. Як можна, вилізячи на паркан і погрожуючи сусіду, сподіватися, що він стане вашим другом? Парадоксально, але це намагається зробити наш сусід Росія, проводячи військові навчання з форсуванням Дністра”, – написав Стурза у “Фейсбуці”.

“Такого роду навчання у Зоні безпеки, з броньованими вантажівками без номерних знаків – це провокаційні дії, які підривають основи обґрунтування російської сторони як миротворчої місії. Їм вкрай складно пояснити, що навчання маленьких зелених чоловічків переходу Дністра на бронетехніці не є миротворчою місією, і те, що вони роблять, не забезпечує ніякого миру в регіоні. Може, ОБСЄ допоможе нам пояснити різницю?” – додав Євген Стурза.

У свою чергу Місія ОБСЄ в Молдові висловила стурбованість у зв’язку з проведенням Оперативною групою російських військ військових навчань, зокрема форсування річки, в Зоні безпеки 14-15 серпня. Місія надіслала своїх співробітників у Зону безпеки, але їм завадили провести повний моніторинг навчань.

Як відомо, 13 серпня на сайті Західного військового округу Росії з’явилася інформація про те, що Оперативна група російських військ, дислокована в Придністровському регіоні, підготувала бойову бронетехніку для можливих навчань з переходом водних бар’єрів.
Уранці 14 серпня на лівому березі Дністра, біля пляжу в селі Тирнаука Слобозейського району і біля пішохідного мосту через річку Дністер у Тирасполі, була розміщена бронетехніка та військові вантажні автомобілі без номерних знаків і розпізнавальних знаків. Молдовські сили не пустили на ці території.

Відповідно до підписаної в 1992 році в Москві Угоди про принципи мирного врегулювання збройного конфлікту на Дністрі, в Зоні безпеки (понад 200 км уздовж річки) розмістили пости миротворчих сил Росії, Молдови і Придністров’я.

Пізніше була заснована Об’єднана контрольна комісія, до складу якої увійшли представники Придністров’я, Молдови, Росії, України і ОБСЄ, Об’єднане військове командування, Об’єднаний штаб, Спільні миротворчі сили і апарат військових спостерігачів.
Проведення військових навчань в Зоні безпеки вимагає дозволу ОКК, чого в цьому випадку не було зроблено, зазначають у ОБСЄ.

Раніше ЗМІ повідомляли, нібито Москва невдоволена деяким зближенням “ПМР” з Молдовою.

Читайте також:
Сепаратисти “ПМР” відкинули резолюцію Генасамблеї ООН
про виведення російських військ

Придністровське врегулювання: Тирасполь і Кишинів домовилися
про автономери та інше

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна