“Гімном РФ і битками”. Кримчанин, який втік із керченської колонії в Україну, розповів про тортури

 

Колишній в’язень Керченської виправної колонії №2 Мурад Алієв, який втік до континентальної України з-під домашнього арешту, розповів, як над в’язнями систематично знущаються співробітники колонії в окупованому РФ Криму, зокрема змушують співати гімн Росії.

Як передає УНІАН, про це Алієв розповів 15 серпня на прес-конференції, організованій ГО “КримSOS”.

“Обов’язково, після перевірки, зобов’язували співати гімн Росії. Я ставив питання: «Тут перебувають ув’язнені інших держав. Чому вони повинні його співати?». На що мені відповіли: «Потрібно, значить потрібно»”, – розповів Алієв.

“Найстрашніше почалось, коли до колонії приїхало п’ятеро співробітників з Омська. Саме вони зустрічали новоприбулих – били, знущались над ними, роздягали, навіть взяли деяких в’язнів собі на допомогу, які лякали новоприбулих ізолятором, забирали в них речі та забороняли розповідати про те, що відбувається. Деяких засуджених співробітники колонії навіть ґвалтували дерев’яними битками”, – сказав Алієв, якого було засуджено за сфабрикованою справою.

“Над людьми знущалися, роздягали до гола на холоді. Під час обшуків змушували «братися за ганчірку» і мити туалети. Якщо хтось відмовлявся, то його починали бити. Погрожували гвалтувати кийком”, – передає слова кримського татарина “Радіо Свобода”.

За словами Мурада Алієва, в колонії він проводив правозахисну роботу, намагався допомогти іншим в’язням: звертався до адміністрації колонії, писав заяви до прокуратури, але в результаті отримував лише листи про те, що жодних порушень не знайдено.

“Єдиний плюс, що після приїзду прокуратури на декілька тижнів вони трохи заспокоювались. Наші родичі зі свого боку теж нічого зробити не могли з тим, що до нас ставились як до тварин. Нас стали часто відправляти до ізолятора, щоб змусити нас перестати чинити опір системі: катували струмом, душили, били так, щоб не було побоїв видно, лякали, що додадуть термін. Єдине, чого вдалося нам домогтись, щоб поїхали омські “кати”. Але на їхнє місце приїхали нові і все почалося з початку”, – зазначив колишній в’язень.

Також Алієв розповів, що згодом проти нього відкрили ще одну справу – за ст. 280 Кримінального кодексу РФ (заклик до екстремізму), і адвокат зміг домогтись для нього домашнього арешту.

“Я приїхав на одне з засідань і зрозумів, що треба тікати, адже якщо мене затримають на кордоні, то можуть додати лише два роки, а якщо ні, то я врятуюсь. Мені пощастило, і я перебрався до України”, – резюмував Алієв.

Читайте також:
“КримSOS” підрахував випадки негуманного поводження окупантів
із мешканцями півострова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна