В Одесі засудили сепаратистів – “викрадачів Гончаренка”. Але випустили

 

Малиновський районний суд Одеси оголосив вирок трьом підозрюваним “афганцям” в організації перевороту з метою повалення державної влади, які також 2017 року намагалися викрасти нардепа від БПП Олексія Гончаренка.

Про це йдеться в ухвалі суду від 10 серпня, оприлюдненому в Єдиному реєстрі судових рішень.

Суд визнав трьох фігурантів справи Олександра Луценка, Ігоря Янковського і Віктора Жуковського винними, пише “Українська правда”.

“Суд визначив остаточне покарання ОСОБА_1 – 5 років і 6 місяців позбавлення волі, ОСОБА_2 – 5 років і 1 місяць позбавлення волі, ОСОБА_3 – 5 років і 2 місяці позбавлення волі”, – йдеться у вироку.

Оскільки підозрювані були затримані в період дії “закону Савченко”, термін відбування покарання їм перерахували. Зокрема, до відбування врахували строк, який затримані провели в ув’язненні до кінця 2017 року.

Загалом суд зарахував кожному по 4 роки 10 місяців і 17 днів відбування. Таким чином затриманим залишилося відбути покарання від 3 до 8 місяців.

До набрання вироком законної сили суд відпустив затриманих під особисте зобов’язання.

З-під варти вони вийшли ще перед Новим роком.

Рішення суду набуде чинності після завершення терміну подання апеляційної скарги, тобто після 30 днів з дня оголошення вироку.

Чоловіки мають прибувати за кожною вимогою до суду, повідомляти суд про зміну свого місця проживання і місця роботи, здати на зберігання до держорганів свої паспорти для виїзду за кордон.

У рішенні суду зазначено, що обвинувачені свою вину визнали повністю. Також суд врахував пом’якшуючі обставини: щире каяття, те, що вони мають статус учасників бойових дій, воїнів-інтернаціоналістів.

“ОСОБА_1 і ОСОБА_2 отримали контузії, хворіють на тяжкі захворювання, нагороджені державними нагородами”, – йдеться в ухвалі суду.

Також суд врахував, що “ОСОБА_1 погодилась на обмін полонених військових формувань та цивільних заручників” ОРДЛО.

Разом з іще одним фігурантом справи Ігорем Махіненком фігуранти справи були передані “ДНР” в рамках обміну полоненими, решта залишилися під домашнім арештом. Згодом Луценко повернувся до Одеси.

Зокрема, дії трьох фігурантів справи суд кваліфікував  за ч.1 ст. 109, (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) ч. 1 ст. 14, ч. 2  ст. 28, ст. 341 (захоплення державних або громадських будівель чи споруд), ч.1 ст. 14; ч.2 ст. 28; ч.2, ч.3, ч.4 ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань), ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 262 (готування до викрадення, привласнення, вимагання вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин чи радіоактивних матеріалів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) ККУ.

Зловмисники хотіли взяти під контроль Одеський, Іллічівський, Южненський, Білгород-дністровський і інші порти Одеського регіону.

Так, ОСОБА_1 (ймовірно, організатор групи – Луценко, громадянин Росії), планував на території Одеської області створити так звану “Одеську народну республіку” чи “Новоросію”.
Як говорив Луценко, “повинна відбутися “Друга руська весна”.

За задумом, він та його поплічники мали здійснити силове захоплення адміністративних будівель, державних установ, військових частин, відділень поліції, прикордонних частин, а також територіальних управлінь СБУ в Болградському та Білгород-Дністровському районах Одеської області, де повинні були відібрати зброю і боєприпаси.

Як випливає з протоколу судового засідання, всі свої плани ув’язненні майже завжди обговорювали в кафе “Бублік”.

Реалізація першого етапу злочинних планів повинна була початися після 9 травня 2015 року – захоплення державної влади в Одеській області необхідно було здійснити в триденний термін.
Далі на підмогу Луценку, Жуковському і Янковському повинні були прибути сили “ДНР”і “ЛНР”.

“Афганці” Луценка також планували низку політичних убивств, зокрема нардепа від БПП Олексія Гончаренка.

Під час слідчих дій у фігурантів справи, службовці СБУ вилучили численні набої до пістолетів, кулеметів, автоматів та іншу зброю.

Як повідомлялось, 23 лютого 2017 року стало відомо про зникнення народного депутата Олексія Гончаренка.
Нардеп назвав своє викрадення спецоперацією та інсценуванням.

В організації викрадення оголосили про підозру депутату Лиманської районної ради Одеської області батьку загиблого 2 травня 2014 в Одесі лідера Антимайдану Геннадія Кушнарьова – Олександру Кушнарьову.
У грудні 2017 року Кушнарьов потрапив до списку на обмін полоненими з бойовиками Донбасу.

24 лютого 2017 року було офіційно оголошено про підозру трьом чоловікам, затриманим за підозрою в організації викрадення Гончаренка і намірі завдати йому тяжке каліцтво. Їх заарештували.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна