Туреччина намагається втримати свою валюту на тлі загострення взаємин зі США

 

На тлі політичного протистояння Анкари й Вашингтона в Туреччині загострюється фінансова криза. Турецький центральний банк заявляє, що готовий вжити “всіх необхідних заходів” для забезпечення фінансової стабільності після падіння курсу національної валюти.

У своїй заяві від 13 серпня центробанк ТР пообіцяв надати “всю ліквідність, яка потрібна банкам”.

Напередодні міністр фінансів країни Белат Албайрак заявив, що уряд Туреччини підготував план дій для протидії ринковим потрясінням, пов’язаним із падінням національної валюти через плановані американські санкції.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган повторно закликав громадян країни продавати свої долари і євро, щоб підтримати національну грошову одиницю – турецьку ліру, яка останнім часом різко девальвується через економічні проблеми і погіршення відносин зі США.

Національна валюта Туреччини впродовж цього року втратила 70% своєї вартості.

Виступаючи перед прихильниками в місті Уньє на північному сході країни, Ердоган висловив жаль через те, що, за його словами, США засвідчили готовність проміняти свого стратегічного союзника в НАТО – Туреччину – на американського пастора Ендрю Брансона, якого нині судять у Туреччині за звинуваченнями в тероризмі.

50-річному Брансонові, якого в Туреччині із 2016 року 18 місяців протримали під вартою (25 липня його перевели під домашній арешт), загрожує до 35 років ув’язнення за обвинуваченнями в допомоги терористичним угрупованням, як Анкара називає курдських сепаратистів і турецький суспільно-релігійний рух на чолі з Фетхуллахом Гюленом, що його Ердоган звинувачує в організації невдалого перевороту в липні 2016 року.

Президент США Дональд Трапм уже не раз вимагав від Анкари звільнити пастора і погрожував подальшими широкими санкціями проти Туреччини, якщо процес над ним триватиме. Через процес над Брансоном США наклали персональні санкції на турецьких міністрів юстиції і внутрішніх справ.

10 серпня Трамп повідомив, що наказав подвоїти накладені раніше тарифи на імпорт із Туреччини сталі й алюмінію. Причиною стала саме справа Брансона, передає “Радіо Свобода”.

У розпал кризи відносин зі США Ердоган виступив зі статтею, в якій попередив про ймовірний пошук Анкарою інших стратегічних партнерів, замість Вашингтона.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна