“Питання давно назріло” – 93-тя бригада про акредитацію в ООС для волонтерів

 

Запровадження обов’язкової акредитації для волонтерів, які працюють у зоні проведення операції Об’єднаних сил, допоможе “упорядкувати роботу волонтерських організацій на основі простих, зрозумілих та прозорих правил” і закрити в’їзд у зону проведння бойових дій “псевдоволонтерам” та “політиканам”.

Таку думку висловило командування 93-ї окремої механізованої бригади “Холодний Яр”, коментуючи Інструкцію про акредитацію волонтерів, яку планують запровадити в ООС і проти якої категорично виступає переважна частина волонтерів.

“Волонтери та всі, хто тим чи іншим чином допомагали й допомагають сьогодні стримувати агресію російських окупантів проти нашої рідної України, стали одним з вирішальних факторів, чому путінські найманці не перетнули кордони Донецької та Луганської областей. Наші добровільні помічники фактично підмінили державу там, де вона усунулася від виконання своїх обов’язків”, – наголошують у 93 омбр.

У бригаді також визнають: незважаючи на те, що порівняно з 2014 роком забезпечення українського війська докорінно змінилося й бійці більше не мають проблем з харчуванням, засобами індивідуального захисту, обмундируванням та взуттям, волонтери “продовжують вирішувати проблеми з постачанням таких дефіцитних чи специфічних речей, як прилади спостереження; засоби збору, обробки та аналізу даних; високоточна стрілецька зброя та боєприпаси до неї; інші речі, які відсутні у переліку централізованого постачання”, а також будматеріали, вузькоспеціалізовані засоби ведення бойових дій тощо.

“Більше того, небайдужі громадяни, які допомагають Збройним Силам, залишаються важливою сполучною ланкою між солдатом, командиром і вищим керівництвом. Вони сигналізують про гострі проблеми і дуже часто допомагають їх вирішувати, – визнають у бригаді.

При цьому акредитацію для волонтерів там вважають “питанням, яке назріло дуже давно” і в якому “нічого страшного немає“.

“Більше того, наведення ладу в цій царині закриває в’їзд до району проведення військової операції так званим «атошним туристам», політиканам та іншим сумнівним особам, які своєю діяльністю підривають репутацію справжніх патріотів-волонтерів та кидають тінь на весь волонтерський рух. Адже не секрет, що деякі особи, прикриваючись волонтерством, зловживали та зловживають довірою військових та суспільства”, – зазначається в дописі.

“Ефект «сонечок», дискредитація регулярної армії, сіяння розбрату між офіцерами та солдатами, шахрайство, тиск на командирів та політичний піар на крові бійців свідчать про те, що деякі псевдоволонтери свідомо чи не свідомо відпрацьовували ворожі інструкції. Тому наведення ладу, встановлення чітких і зрозумілих правил співпраці громадськості та армії буде лише на користь справжнім патріотично налаштованим волонтерам та організаціям”, – вважають у 93-й бригаді.

Там також переконані, що зустрічі з військовослужбовцями та передача допомоги мають відбуватися тільки в безпечній зоні, а не в районі бойових дій.

“Це убезпечує як волонтерів, так і військових, чиї позиції та міста розташування проти волі деінде потрапляють у відкритий доступ під час фото- і відеозвітів”, – зауважили в 93 омбр.

Командування бригади також висловило переконання, що “волонтерство має розвиватися”, бо “це зв’язок армії з народом”, і “нововведення, які впроваджуються в рамках операції Об’єднаних сил, дозволять упорядкувати всі проблемні питання та зосередитися як військовослужбовцям і силовикам, так і патріотично налаштованій громадськості навколо перемоги над російськими окупантами та звільнення нашої землі”.

Читайте також:
Наєв каже, що волонтерам із допомогою і добровольцям зі зброєю на передовій не місце

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна