У Румунії – багатотисячні антикорупційні мітинги, півтисячі постраждалих у сутичках

 

Під час сутичок на антиурядовому мітингу перед будівлею румунського уряду в Бухаресті постраждали близько 440 людей.

Як повідомляє Romania TV, мітинг на площі Перемоги розпочався в п’ятницю, 10 серпня, близько 19:00. В ньому взяли участь десятки тисяч людей.

Ще до початку демонстрації між протестувальниками і поліцією сталися сутички, в результаті яких поліція застосувала сльозогінний газ. Тоді повідомлялося про 36 постраждалих.

Пізніше мітингувальники зробили нову спробу пробратися через огорожу до будівлі уряду. У правоохоронців полетіли пляшки та інші предмети. Поліція відповіла сльозогінним газом і водометами.

 

Фото Mediafax

Протягом вечора поліція ще неодноразово застосовувала сльозогінний газ – коли до протестувальників приєдналися агресивно налаштовані групи футбольних фанатів, які не припиняли спроб прорвати поліцейський кордон.

Загалом у результаті протестів медичну допомогу отримали 440 людей, з них 24 – правоохоронці.
65 людей були госпіталізовані, решті допомога була надана на місці.

Фото Reuters

Організатори протестів скликають новий мітинг на вечір суботи, 11 серпня, під гаслом: “Ми не підемо, доки не підете ви!”

Основу п’ятничного мітингу склали румуни, які живуть за кордоном. Вони почали приїздити на батьківщину напередодні антиурядового протесту, аби закликати уряд до відставки і проведення дострокових виборів.

Чимало з трьох мільйонів румунів, які проживають за кордоном, заявляють, що вони були змушені виїхати з країни через корупцію у владі Румунії, низьку заробітну плату та відсутність можливостей.

Нагадаємо, в липні президент Румунії на вимогу КС звільнив голову антикорупційного управління Лауру Ковеші, усунення якої вимагали урядовці, причетні до корупційних діянь.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна