В СЦКК з посиланням на ОБСЄ розповіли, скільки зброї Росія підвезла на Донбас для загострення

 

Українська сторона СЦКК заявила, що Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ підтверджує різке збільшення порушень режиму припинення вогню з боку бойовиків на Донбасі та реєструє численні факти переміщення колон військових вантажівок через неконтрольовану ділянку російсько-українського кордону у бік окупованих територій Донецької та Луганської областей.
Про це йдеться в заяві УС СЦКК, яку в п’ятницю, 10 серпня, оприлюднив прес-центр операції Об’єднаних сил.

У документі сказано, що різке збільшення кількості обстрілів з боку збройних формувань РФ призводить до втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил. Потерпає і мирне населення.

“Кількість обстрілів з боку збройних формувань РФ у порівнянні з початком так званого «хлібного перемир’я» зросла з 6-8 до щонайменше 30 випадків щодоби в останній тиждень.
А вже 9 серпня ворог відкривав вогонь по позиціях українських військових 45 разів, в тому числі тричі застосовував важке озброєння.
Зокрема, внаслідок обстрілу збройними формуваннями РФ в районі селища Золоте один військовослужбовець загинув, ще один, а також місцева мешканка були поранені“, – сказано в повідомленні.

“Часто збройні формування РФ навмисне використовують присутність у зоні обстрілу цивільного населення. Як це було яскраво продемонстровано того ж 9 серпня під час обстрілу бойовиками позицій українських військових на КПВВ «Майорськ», де терористи відверто використали мирних громадян в якості «живого щита», аби убезпечитись від можливого вогню у відповідь”, – заявили в УС СЦКК.

“Звичайно, така активність з боку збройних формувань РФ потребує значної кількості боєприпасів. І з цим, на жаль, терористи проблем не відчувають.
Спостерігачі СММ змушені визнати, що, користуючись так званим «перемир’ям», окупаційні війська не лише безкарно будують опорні пункти в «сірих» зонах, але й доправляють на окуповані території нові потяги і вантажівки зі зброєю та боєприпасами.
Так, увечері 7 серпня БПЛА СММ виявив колони вантажівок, які в’їжджали на територію України через неконтрольовану ділянку кордону з Російською Федерацією. Переміщення здійснювалось ґрунтовними дорогами в районі, де немає жодних прикордонно-пропускних пунктів.
Зокрема, 12 вантажівок КамАЗ-4310 з тентованими вантажними відсіками, перетнувши кордон, рухалися на Захід у 62 кілометрах від Донецька.
Цієї ж ночі у 59 км на Схід від Луганська виявлено колонну з 15 вантажівок військового типу та шість БРДМ.
Іншу колонну у складі позашляховика, шість КамАЗів під тентом і одного з кунгом, що рухались так само у західному напрямку, помічено поблизу кордону близько опівночі”, – ідеться в дописі.

“Враховуючи те, що вантажівки такого типу у збройних формуваннях використовуються переважно для перевезення боєприпасів та технічного майна, а вантажопідйомність того ж КамАЗ-4310 становить 7 тонн, лише цими виявленими колонами за лічені години підрозділам окупантів було доправлено більше 200 тонн смертельного вантажу”, – заявили в центрі.

Із посиланням на СММ ОБСЄ зазначається, що водночас збройні формування РФ продовжують нарощувати кількість озброєнь та особового складу поблизу лінії розмежування.

Так, лише 6 серпня за межами виділених місць зберігання озброєння в непідконтрольних урядові України районах безпілотний літальний апарат СММ ОБСЄ виявив 35 танків Т-72 поблизу селища Тернове та 10 танків Т-72 – біля селища Покровка Донецької області.

Того ж дня у вказаному районі спостерігачі СММ ОБСЄ виявили розгортання збройними формуваннями РФ радіолокаційної станції та вогневих засобів протиповітряної оборони.

Читайте також:
У боєзіткненні під Майорськом загинув донбасівець
Дмитро Український із 24 омбр. ФОТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна