У Києві відкрили пам’ятник Іллі Муромцю, виготовлений за допомогою 3D-принтера

 

У київському парку “Муромець” (колишній Дружби народів) на Трухановому острові відкрили пам’ятник богатирю часів Київської Русі Іллі Муромцю.
Урочиста церемонія відбулася 3 серпня, на Іллі.

Як повідомила прес-служба київського мера, металева кінна статуя вивищується на 11 метрів із постаментом на пагорбі.

На відкритті були міський голова Києва Віталій Кличко, авторський колектив монумента на чолі зі скульптором Володимиром Журавлем та знаменитий стронгмен Василь Вірастюк, який позував для статуї.

Монумент важить майже 2 тонни. Особливість його в тому, що деталі статуї відливали у формах, виготовлених на 3D-принтері.

“Такого – для скульптури великого розміру – в Україні та, може, й у світі ще не робили!”, – сказав Кличко.

“Створення скульптури і облаштування першої черги цього гарного парку нічого не коштувало! Ми не витрачали бюджетних коштів. Це меценатський проект”, – заявив Віталій Кличко, якого цитує його прес-служба.

Мер наголосив: “Ілля Муромець народився під Черніговом, служив у дружині князя Володимира, захищав місто Київ, похований в Києво-Печерській Лаврі. Це наш богатир, це наша історія, яку в нас намагаються поцупити. Тому Муромець стоятиме тут, на історичному місці, де колись розташовувалась богатирська застава”.

Відповідно до заяви прес-служби мера, парк “Муромець” продовжать облаштовувати. Попри історичну тематику, він буде сучасним: із системою інформації та навігації, тактильними табличками, доріжки вимостять тактильною плиткою, щоб люди з обмеженими можливостями почувалися комфортно. Також на території парку встановлять пандуси, облаштують нові велодоріжки.

За словами Кличка, “наступний великий крок” – це міст між Володимирською гіркою й аркою Дружби народів, відкриття якого заплановано на наступну весну. Тендер щодо цього проекту виграла швейцарська компанія.

Читайте також:
У Києві відкрили пам’ятник Мусліму Магомаєву та сквер його імені

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна