Спецслужби Білорусі “пресують” кримських татар і мусульман, які можуть поїхати в Україну

 

Спецслужби та міграційне відомство Білорусі проводять опитування кримських татар, а також інших етнічних спільнот, які сповідують іслам, про наміри відвідати Україну, зокрема, в День незалежності у серпні.

Про це повідомив голова Меджлісу кримських татар, народний депутат України Рефат Чубаров.

“Особливий інтерес представники спецслужб Білорусі виявляють до мусульман, які мають родичів в Одеській і Херсонській областях, а також у Києві. Офіційним поясненням такого інтересу називається “вивчення міграційних потоків, родинних зв’язків, рівня релігійного і національного співвідношень в індивідуальній і колективній ментальності мусульманських діаспор”, – написав Чубаров у “Фейсбуці” 2 серпня.

Питання білоруських спецслужб, за його даними, виглядають так:

  • “Чи поїдете до Києва на День незалежності України?”
  • “Чи відвідуєте взагалі Україну нав свята?”
  • “Наскільки часто ви святкуєте українські свята і чи не суперечить це тлумаченням Корану?”
  • “Чи підтримуєте ви проголошення Новоолексіївки (Херсонська область) столицею кримкотатарської автономії в Україні?”

“Представники релігійних кіл Білорусі висловлюють здивування проведенням правоохоронними службами подібних досліджень та соціологічних опитувань. Не виключається, що така “зацікавленість” може бути обумовлена ​​завданням, яке могло надійти з Росії: активізація розвідувально-диверсійної діяльності РФ через третю країну з метою загострення міжетнічної і міжрелігійної ситуації в Україні. Наприклад, для звинувачення України в “переслідуванні” не тільки УПЦ МП, а й мусульманських організацій”, – зазначив Чубаров.

Читайте також:
………

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна