“Смотрящим” за мітингом під МВС був полковник, якого арештовували у справі про розстріл Майдану

 

Одним із посадовців системи МВС, хто вийшов до пікету під міністерством 1 серпня, був полковник Анатолій Серединський – заступник начальника департаменту превентивної діяльності – начальник управління публічного порядку Нацполіції. Цей чоловік є підозрюваним у справі штурму Майдану 18-19 лютого 2014 року, яку розслідує департамент спецрозслідувань Генпрокуратури.
На час імовірного вчинення злочину під час Майдану він був начальником відділу в депаратменті громадської безпеки МВС.

У ході мітингу, що відбувався під МВС з вимогами розслідувати напади на громадських активістів, на особу Серединського публічно вказав активіст “С14” Сергій Бондар. Він нагадав про кримінальну справу, яка розслідується щодо цього силовика часів Януковича.

Журналісти “Новинарні“, присутні на пікеті, зафіксували, як Анатолій Серединський фактично виконував роль наглядача над протестною акцією – він стояв у цивільному одязі обіч входу до будівлі МВС, біля статуй Жеглова і Шарапова, здійснював керівництво іншими поліціянтами та перемовлявся за допомогою засобів зв’язку.

Як відомо, в жовтні 2017 року Серединський на вимогу прокуратури був відправлений судом під нічний домашній арешт.

За версією слідства, колишній головний інспектор відділу організації служби управління організації роботи конвойних підрозділів спеціальних установ та судової міліції департаменту громадської безпеки МВС Ігор Бабич та начальник цього підрозділу Анатолій Серединський причетні до розробки постанов Кабміну про надання дозволу на використання спецзасобів (гранат) виробництва Російської Федерації проти учасників мирних акцій у лютому 2014 року.
За даними слідчих, Серединський був одним із них, хто роздавав “чорну готівку” – гроші у конвертах – правоохоронцям, які були задіяні в протидії Майдану.

Пікет під будівлею МВС на вулиці Богомольця в Києві зібрався о 10:00 у середу, 1 серпня, після того як напередодні в Херсоні облили кислотою радницю мера, проукраїнську активістку Катерину Гандзюк, а в Бердянську застрелили учасника АТО, бізнесмена Віталія Олешка “Сармата”, який протистояв місцевій владі та олігархам.

Представники громадських організацій, політики та прості громадяни вимагали від керівництва Міністерства внутрішніх справ нагадали про десятки нападів, що трапилися раніше, та вимагали публічно прозвітувати про розслідування цих справ.

До активістів не вийшов ніхто з керівництва МВС та Нацполіції, лише директор департаменту комунікацій міністерства Артем Шевченко. Він пояснив, що перебуває у відпустці, як і міністр Арсен Аваков.

Як стверджує один з організаторів акції Владислав Грєзєв, суспільство “не відчуває жодного прогресу” у розслідуванні згаданих справ. Він повідомив про намір передати керівництву МВС список усіх злочинів, які були вчинені за останні чотири роки. Серед іншого, йдеться про напад на члена “Харківського антикорупційного центру” Євгена Лісічкіна, напад на координатора цього ж центру Дмитра Булаха, про повішення харківського активіста Миколи Бичка, напад на голову ГО “Небайдужі” в Одесі Сергія Стерненка, напад на голову одеського осередку організації ВО “Автомайдан” Віталія Устименка, напад на херсонського журналіста-розслідувача Сергія Нікітенка та про інші побиття.
На думку активістів, за всіма цими епізодами з боку поліції не простежується “жодного руху”.

Читайте також:
Нацкорпус “запресуував” Херсонську прокуратуру
з вимогами розслідувати напад на Гандзюк

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна