Декларація ТКГ: Київ вимагає доступу Червоного Хреста до політв’язнів в РФ

 

Українська сторона Тристоронньої контактної групи на переговорах у Мінську вимагає внести в декларацію гуманітарної підгрупи пункт про доступ Червоного Хреста до українських політв’язнів у Росії.
Як передає “Новинарня“, про це повідомила у “Фейсбуці” перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко за підсумками засідання ТКГ в Мінську в середу, 25 липня.

За її словами, координатор гуманітарної підгрупи від ОБСЄ Тоні Фріш вже кілька місяців пропонує групі прийняти спільну декларацію про засудження тортур.

“За наполяганням української сторони, яка апріорі засуджує будь-які незаконні методи тиску і тортури до затриманих, після місяців бесплідних дискусій, у декларацію таки внесли пункт про обов’язковий допуск [представників] Міжнародного комітету Червоного Хреста до тюрем на окупованому Донбасі”, – інформує Ірина Геращенко про роботу над проектом.

При цьому українська сторона вимагає надати доступ МКЧХ також до українських політв’язнів у Росії.

“…Ми стоїмо на позиції, що ця декларація не буде результативною, якщо там не зафіксують пункт про негайний і безперешкодний доступ МКЧХ до українських в’язнів в Росії і на окупованих територіях, включаючи і Крим. Це принципово! Ми вимагаємо від повноцінного учасника мінського процесу – Росії – доступу незалежних лікарів і МКЧХ до Сенцова, Балуха, Сущенка, Гриба, викраденого в Луганську, засудженого в Ростові і відправленого до Сибіру Сизановича, Кольченка, Карпюка, Клиха, інших. Без цього пункту, без зобов’язань РФ допустити лікарів до наших, всі ці декларації нічого не варті”, – заявила Геращенко.

“Дивує позиція координатора ОБСЄ [Тоні Фріша], який спочатку взагалі й пункт про негайний допуск МКЧХ до тюрем окупованого Донбасу вважав «політизацією процесу», а тепер вважає пункт про доступ МКЧХ до наших в тюрмах РФ необов’язковим”, – додала віце-спікер.

Вона наголосила, що Київ буде й надалі “відстоювати позицію допуску до тюрем РФ як сторони конфлікту й учасника мінського процесу, і тільки в такому випадку вважаємо за доцільне приймати декларацію”. Н

“Наголошую – до українських тюрем є повний доступ МКЧХ, місій ООН і ОБСЄ. Тому ця декларація має стосуватися в першу чергу Росії і окупованих нею територій”, – заявила Ірина Геращенко.

Вона також повідомила, що представник ОБСЄ Тоні Фріш на початку вересня на вимогу Києва планує відвідати тюрми на окупованих територіях (в ОРДЛО).

“І я вимагатиму, аби він відвідав всіх наших військових, до яких немає доступу МКЧХ, і також журналіста Станіслава Асєєва”, – додала перемовниця.

Читайте також:
“Ще не склали ціну”. Росія на ТКГ не погодилася міняти 36 політв’язнів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна