Суд над політв’язнем Грибом у Росії: справу повернули прокурору

 

Північно-Кавказький окружний військовий суд РФ у Ростові-на-Дону відправив прокуратурі на допрацювання справу українського політв’язня Павла Гриба, якого обвинувачують у “тероризмі”.

Про це в понеділок, 23 липня, повідомило російське інформагентство ТАСС.

“Ухвалою суду справу повернуто прокурору”, – зачитав суддя рішення.

Зазначається, що захист українця клопотав про “повернення кримінальної справи на додаткове слідство в зв’язку з процесуальною помилкою”.

Суддя Сергій Горєлов також звернув увагу, що в обвинувальному акті вказана стара редакція статті 205 КК РФ, за якою обвинувачують Павла. Стаття передбачає вісім років тюремного ув’язнення, але вже не діє.

Прокурор заявив, що це помилка, а він має на увазі нову редакцію цієї статті, за якою обвинувачуваному загрожує до 10 років ув’язнення.

Адвокат Марина Дубровіна заявила, що посилення покарання суперечить російській конституції.

Українському в’язню інкримінують “схиляння до теракту”. За версією обвинувачення, Гриб під тиском Стефана Капіноса, з яким познайомився у 2013 році, схиляв російську школярку Тетяну Єршову з Сочі виготовити та підірвати вибухівку на випускному увечері 30 червня 2017 року. Дівчина не любила “вчителів, учнів та всіх росіян”. Спілкувались вони нібито скайпом, Гриб, за даними обвинувачення, рекомендував старшокласниці покинути територію РФ.

У понеділок, 23 липня, в Ростові-на-Дону відбувалося перше засідання суду у справі Гриба по суті.

Як повідомляє “Громадське радіо“, на засіданні була присутня мати Павла Марія Гриб, український консул, українські і російські журналісти.

Процес почали у відкритому режимі. Прокурор зачитував обвинувальний акт.

Павло Гриб не визнає обвинувачень, на суді він спілкується українською. Також він вказує на помилки в перекладі з української в матеріалах слідства.

“Я повністю не згоден з обвинуваченням. Оскільки під час ведення слідства були допущені критичні помилки, які не дозволяють обґрунтувати це обвинувачення для того, аби мати підстави для притягнення до відповідальності”, – заявив українець.

Як розповіла в ефірі каналу “112” журналіст Ірина Ромалійська, Павло передав привіт українцям та подякував за підтримку.

Читайте також:
Український консул в РФ нарешті зміг поговорити
з політв’язнем Грибом українською мовою

Як повідомляла “Новинарня“, 28 серпня 2017 року член громадської ради Державної прикордонної служби України, колишній офіцер ДПСУ Ігор Гриб заявив про зникнення свого 19-річного сина.
За його словами, 24 серпня Павло поїхав до білоруського Гомеля на зустріч з дівчиною, з якою познайомився і спілкувався тільки у соціальних мережах. Дівчина ж мала приїхати на зустріч з Росії, із Сочі.

У Гомелі батько з’ясував, що Павло перебуває в розшуку за ст. 205 Кримінального кодексу РФ (терористичний акт), а ініціатором розшуку є ФСБ РФ по Краснодарському краю (Сочі).

Пізніше сам Павло розповів, що на автостанції Гомеля його викрали невідомі в цивільному і передали іншим невідомим людям у лісі. Більше доби його тримали в приміщенні без вікон, після чого відвезли в Смоленську область РФ, де оформили арешт за російськими законами.

7 вересня стало відомо, що Павло утримується у слідчому ізоляторі № 5 в Краснодарі.
Суд у Краснодарі постановив заарештувати Павла до 17 жовтня.

Влада Росії намагається звинуватити його в тому, що він планував теракт на шкільній лінійці в Сочі.

15 вересня у МЗС повідомили, що Гриба перевели зі слідчого ізолятора до медичної установи. 16 вересня його повернули до слідчого ізолятора.

Хлопець має важку вроджену хворобу та потребує щоденного специфічного лікування. Він заявляв, що не отримує призначених йому ліків і турбується про своє здоров’я.

11 жовтня до хлопця не допустили українських лікарів.

18 жовтня арешт Гриба продовжили до 4 січня 2018 року. А надалі – до 4 березня, потім – до 4 липня і далі.

1 липня 2018 року Грибу виповнилося 20.

Російський суд почав розгляд кримінальної справи проти Гриба 3 липня.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна