Американський дипломат назвав умови, на яких можливий референдум в ОРДЛО

 

Кремль наразі не має права щось говорити про референдум на Донбасі, оскільки саме Росія почала там війну та досі її підтримує. Лише коли конфлікт закінчиться, коли відбудеться справжнє припинення вогню – тоді можна буде Москві оприлюднювати своє бачення щодо подальшої ситуації на Сході України.
Таку заяву зробив колишній посол США в Україні, директор Євразійського центру ім. Патрічіу при Атлантичній раді США Джон Гербст в ефірі телеканалу RTVi.

За його словами, Путін дуже добре розуміє ситуацію у Вашингтоні, а саме – те, що Трамп до нього ставиться з прихильністю. Водночас, як підкреслює Гербст, господар Кремля розуміє й те, що Конгрес США і радники американського президента виступають проти його політики.

“Саме тому Путін домовився з Трампом провести зустріч без радників. І Путін вважав, що під час цієї зустрічі зможе переконати Трампа ухвалити саме потрібні йому рішення”, – вважає екс-посол.

Як підкреслює дипломат, ідея референдуму на Донбасі є поганою, оскільки насамперед Росія захопила Крим, і варто на це звертати увагу, а по-друге, Росія розпочала війну на Донбасі.

“Перш за все, Росія має вивести свої війська та відвести озброєння звідти (з Донбасу – “Н”), а потім вже можна буде оприлюднювати свою позицію щодо ситуації на Сході України, тобто про якийсь референдум”, – зауважив посол.

Щодо попередніх “референдумів” на Донбасі та у Криму, то це, переконує Гербст, було радше показухою: нелегітимні, без об’єктивних спостерігачів, під дулами автоматів.

“Щодо того, чи є можливим референдум на Донбасі, який організували б США та Росія, та чи Україна би погодилась на такий плебісцит на своїй території, то зараз говорити про це немає сенсу. Передусім має йтися про справжній кінець війни, про справжнє перемир’я”, – сказав представник США.

“Щодня обстріли, щодня є жертви. І переважно це проблема російської, кремлівської агресії. Припинення вогню – це найважливіше… Лише потім можна буде говорити про якийсь референдум”, – додав Джон Гербст.

Як повідомляла “Новинарня“, за даними агенції Bloomberg, президент Росії Володимир Путін під час зустрічі з главою Сполучених Штатів, яка відбулася 16 липня в Гельсінкі, запропонував провести на окупованому Донбасі референдум про статус цих територій.
У відповідь президент США нібито запропонував не розкривати публічно пропозицію російського лідера, щоб розглянути її.

У пропозиції Путіна йдеться про проведення голосування жителями окупованих територій щодо їхнього статусу за участю міжнародної спільноти.

17 липня Путін заявив, що домовився з Трампом опрацювати на експертному рівні питання врегулювання кризи в Україні.
“Ми говорили стосовно України, там є деякі нові ідеї щодо способів врегулювання кризи на південному сході країни, домовилися опрацювати це поки на експертному рівні”, – сказав глава Кремля.

На прес-конференції в Гельсінкі 16 липня Путін заявив, що президент США вважає анексію Криму незаконною, але для РФ це “питання закрите”.

19 липня Трамп написав у “Твіттері”, що Трамп хоче нової зустрічі з Путіним – щоб обговорити зокрема Україну, та запрошує його до США на осінь.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна