Винника посунув Лантьє. Етнічний українець став заст. начальника генштабу ЗС Канади

 

Етнічний українець, генерал-лейтенант Пол (Павло) Винник завершив дворічну каденцію на посаді командувача сухопутних військ Канади.
На урочистій церемонії, що відбулася на Парламентському пагорбі в Оттаві 16 липня, пост командувача армії Канади прийняв генерал-лейтенант Жан-Марк Лантьє. Натомість Пол Винник був представлений на новій посаді – як заступник начальника Штабу оборони Канади.

Як передає “Новинарня“, про це повідомив сайт уряду Канади.

Церемонію очолив генерал Джонатан Венс, начальник Штабу оборони (це друга за важливістю посада у збройних силах Канади).

Церемонія на Парламентському пагорбі: перший праворуч у чорному мундирі – начштабу генерал Джонатан Венс, за ним – новий заступник Пол Винник

“Я хочу привітати генерал-лейтенанта Вінника з його новою роллю, і дякую за його відданість та міцне лідерство на посту командувача канадською армією протягом останніх двох років”, – сказав Джонатан Венс.

“Я схвалюю його зусилля, спрямовані на зміцнення армійського резерву, та його відданість справі забезпечення наших воїнів, аби бути найкращим чином підготовленими для забезпечення потреб будь-якої операції”, – додав начштабу.

Призначення Винника на посаду командувача армії було найвищим досягненням українських канадців у Сухопутних військах Канади.

Його переведення на пост заступника начальника Штабу оборони, по суті, є переміщенням по горизонталі.

Як повідомлялаНовинарня“, командувачем сухопутних військ Канади Пол Френсіс Винник (Paul Wynnyk) став 14 липня 2016 року.
Доти Павло Винник очолював військову розвідку Канади.

За освітою Винник – військовий інженер, служить у ЗС Канади із 1981 року.

55-річний Пол Винник – внук українських поселенців із Радехівського району Львівської області (село Поздимир).
Він народився в містечку Стрі (або Стрий, Stry), провінція Альберта, в родині Волтера та Джоан Винників. Покійний батько Пола брав участь у Другій світовій війні, а згодом став директором середньої школи у Бретоні й командиром 2561-го армійського кадетського корпусу.

У 1977 році Пол також вступив до кадетського корпусу, а з 1981-го почав служити в 20-му польовому полку у складі полку канадської артилерії. Закінчив королівський військовий коледж Канади, відслужив чотири роки в Німеччині, брав участь у роботі місії ООН в Камбоджі, був начальником оперативного управління місії ООН в ДР Конго, співробітником оперативного відділу штабу оборони, відповідальним за військові зобов’язання Канади на Балканах, старшим радником з питань оборони й директором з питань операцій при радникові з питань зовнішньої та оборонної політики прем’єр-міністра Канади.
У 2009 році він брав участь у війні в Афганістані в складі багатонаціонального командування безпеки як помічник командувача, відповідального за формування афганського міністерства оборони та національної армії.
Також Винник командував інженерним полком, Західним округом сухопутних військ Канади (2010-2012), був заступником командувача армією Канади (2012-2014), начальником розвідувального командування канадських ЗС (2014-2016).

14 листопада 2016 року генерал-лейтенант Винник у складі канадської делегації прибув із першим своїм офіційним візитом до України, де зустрівся з командувачем Сухопутних військ України генерал-лейтенантом Сергієм Попком і начальником Академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного генерал-лейтенантом Павлом Ткачуком, а також відвідав село своїх предків Поздимир.

Читайте також:
Канада збільшить обсяги військової допомоги Україні

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна