Ізраїль проголосив себе єврейською національною державою. Що це означає

 

Ізраїльський парламент – Кнесет – у четвер, 19 липня, ухвалив закон, який оголошує Ізраїль єврейською національною державою.

“Цим законом ми визначили основні принципи нашого існування, – наголосив прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху. – Ізраїль – це національна держава єврейського народу, яка поважає права всіх його жителів”.

Однак затверджений Кнесетом документ під назвою “Основний закон: Ізраїль – національна держава єврейського народу” загрожує ще сильніше розколоти ізраїльське суспільство, адже арабська меншина й без цього звинувачувала владу у дискримінації, передає BBC.

Закон “Ізраїль – національна держава єврейського народу” за своїм статусом є конституційним (хоча конституції в Ізраїлі немає).
Це означає, що він не може бути оскаржений в суді, а зміни можуть бути внесені до нього лише Кнесетом шляхом ухвалення іншого основного закону.
Це 14-й основний закон, ухвалений в історії Ізраїлю. Такі закони, як правило, приймаються з основних питань державного устрою країни. Першим таким законом країни була прийнята в 1948 році Декларація незалежності Ізраїлю.

Закон визначає Ізраїль як історичну батьківщину євреїв та їхній “національний дім”, в якому вони реалізують своє право на національне, культурне, релігійне та історичне самовизначення.
Право на самовизначення в Ізраїлі, відповідно до закону, належить виключно єврейському народу.

Закон оголошує Єрусалим єдиною та неподільною столицею Ізраїлю.

Статус Єрусалима в цьому законі повторює положення ухваленого Кнесетом у 1980 році основного закону про Єрусалим як єдиної та неподільної столиці держави Ізраїль.

Також закон юридично закріплює чинні єврейські символи держави, єврейський календар та іудейські свята (шабат та ін.).

Державною мовою Ізраїлю, згідно із цим законом, є іврит. Арабська мова більше не є державною, але їй надається особливий статус.

У законі зазначається, що права арабської мови, що існували до прийняття закону, не будуть порушуватися, однак практичні наслідки зменшення її статусу поки не зрозумілі. Її застосування регулюватиме окремий закон.

Закон оголошує будівництво єврейських поселень “національною цінністю” та закріплює необхідність їх створення та розвитку.

У законі ухвалений компромісний варіант статті про поселення. З неї прибрали деякі положення, визнані дискримінаційними щодо арабського населення.
Проте формулювання досить розпливчасте. Не зрозуміло, зокрема, чи застосовуються положення закону до поселень на Західному Березі ріки Йордан, зазначає ВВС.

Ізраїль з самого початку створювався як національна єврейська держава, і цей його статус чи не з перших днів піддавався критиці. Однак досі він не був закріплений спеціальним законом, якщо не брати до уваги деякі положення Декларації про незалежність Ізраїлю.

Останніми роками в Ізраїлі все частіше звучали попередження про те, що основні принципи створення єврейської держави під загрозою і в майбутньому можуть зникнути. Адже сам принцип національної держави в сучасному світі все частіше сприймається як анахронізм, що не відповідає універсальним правам людини.

“Ці побоювання посилюються страхами перед високою народжуваністю в родинах ізраїльських арабів та альтернативними сценаріями вирішення палестино-ізраїльського конфлікту, які можуть кинути виклик владі єврейської більшості в Ізраїлі та, відповідно, самим основам держави.
Все це призвело до закликів закріпити національний єврейський характер держави Ізраїль в окремому основному законі”, – пише ВВС.

Закон обговорювався ще з 2011 року, коли прем’єр-міністром Ізраїлю також був Біньямін Нетаньяху. Тоді він виступив проти прийняття такого акта, побоюючись негативної міжнародної реакції та вважаючи, що час для його прийняття ще не настав.

Як відомо, перемовини про мирне врегулювання палестино-ізраїльського конфлікту не ведуться з 2014 року. Спроби президента США Барака Обами не допомогли пожвавити цей процес, а чинна ізраїльська влада не бачить зараз будь-яких можливостей сісти за стіл переговорів.
Тому в практичному сенсі націоналістичні декларації нового закону навряд чи змінять щось в найближчому майбутньому, вважає ВВС.

Однак статус Ізраїлю як національної єврейської держави завжди був каменем спотикання в переговорах між Ізраїлем і палестинцями.

Нетаньяху неодноразово говорив про те, що відмова палестинців визнати національну єврейську державу – головна перешкода на шляху до миру та свідчення того, що палестинці не хочуть визнати саме право Ізраїлю на існування.

“Цей закон має декларативний характер, і в ньому важливо не те, що там написано, а те, чого в ньому немає, – говорить депутат Кнесету від опозиції Ксенія Свєтлова. – В ньому немає слова “рівність”. На всі мої запитання до депутатів керівної коаліції про те, чому так сталося, відповіді я не отримала”.

Президент Палестинської автономії Махмуд Аббас заявляв, що палестинці вже давно визнали Ізраїль, але ніколи не визнають його як національну єврейську державу.

При цьому палестинці заявляють, що закон має величезне символічне значення, і, на переконання арабської меншини в Ізраїлі, є свідченням порушення їхніх прав.

Арабський депутат Кнесету Айман Уда назвав його “законом про єврейську перевагу”, що перетворив арабів у громадян другого сорту.

Ізраїльські араби-палестинці становлять близько 20% населення країни, в якій живе 9 млн. осіб. За ізраїльськими законами вони мають рівні права з євреями. Проте вони заявляють, що піддаються дискримінації в таких сферах як освіта, охорона здоров’я та забезпечення житлом.
Араби побоюються, що прийняття закону лише затвердить це розшарування.

Читайте також:
Російський олігарх Абрамович отримав ізраїльське громадянство, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна