Трамп: Агресивність Чорногорії може призвести до Третьої світової війни

 

Президент США Дональд Трамп відзначився новою скандальною заявою. Він висловив сумнів у необхідності захищати Чорногорію, яка є членом НАТО, та заявив, що агресивність Чорногорії може призвести до початку Третьої світової війни.

Ці заяви пролунали під час інтерв’ю Трампа телеведучому Такеру Карлсону на телеканалі Fox News, яке вийшло в ефір ввечері у вівторок, 17 липня.

“Припустимо, Чорногорія, яка приєдналася [до НАТО] торік, зазнала нападу, – сказав Карлсон. – Чому мій син повинен їхати в Чорногорію, щоб захистити її від нападу?”

Таким чином журналіст згадав принцип дії статті 5 договору про заснування НАТО, в якій напад на одного члена визнається атакою на весь Альянс.

Дональд Трамп підтримав його скепсис.

“Чорногорія – малесенька країна з дуже сильними людьми. Вони дуже агресивні люди, вони можуть стати агресивними і – вітаю вас – ми матимемо Третю світову війну”, – сказав президент США.

Інтерв’ю відбулося після того, як Дональд Трамп повернувся з Європи, де зустрічався як із союзниками по НАТО та вимагав підняти видатки на оборону, так і з президентом Росії Володимиром Путіним, зробивши після переговорів із ним низку сумнівних заяв.

Представники як республіканської більшості у Конгресі США, так і демократи різко розкритикували результати спілкування Трампа з Путіним, а також його жорсткі випади проти союзників по ЄС і НАТО.

Як інформувала “Новинарня“, колишня югославська республіка Чорногорія вступила до НАТО 5 червня 2017 року, ставши наймолодшою учасницею Альянсу. Її площа – лише 13,8 тис. км, населення – 623 тис. осіб. Таким чином, це друга найменша країна Північноатлантичного альянсу.
Оборонні витрати Подгориці в 2017 році, згідно з відкритими джерелами, склали 66 млн. євро, тобто 1,66% ВВП країни, тоді як цільовий показник видатків на оборону для членів НАТО до 2024 року було визначено на рівні 2%.

Перед вступом до НАТО в Чорногорії розкрили спробу перевороту, до якого, ймовірно, мала відношення Росія.

Стаття 5 договору НАТО була використана лише один раз – після терористичних нападів 11 вересня 2001 року у США.

Читайте також:
“Обмовка, пропустив “не”: Трамп спробував переграти скандальну заяву про РФ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна