Суд над Єжелем: Білорусь надала екс-міністру оборони часів Януковича статус біженця

 

Суд у Києві дозволив заочно судити екс-міністра оборони України часів Януковича, колишнього посла в Білорусі Михайла Єжеля.

Про згоду “здійснювати спеціальне судове провадження” свідчить відповідна ухвала Солом’янського районного суду Києва оприлюднена в реєстрі.

Відповідне рішення 5 липня ухвалила суддя Ада Педенко.

У цій же ухвалі вказано інформацію сторони обвинувачення про те, що Білорусь надала Єжелю надали статус біженця.

“Довідкою Головного управління військової контррозвідки за 16.05.2017 р. встановлено, що в республіці Бєларусь ОСОБА_2 надано статус біженця, і за оперативними даними [він] мешкає з родиною в м. Мінську , де винаймає квартиру”, – сказано в ухвалі з посиланням на прокурора Сергія Зварича.

Крім того, коли у 2016 році адмірал запасу Єжель просив Генпрокуратуру закрити справу, він зазначив своїм місцем проживання квартиру в Мінській області.
У 2015 році екс-міністр написав листа військовій прокуратурі, в якому сказав, що “до України не повернеться у зв’язку із подіями в Україні, загрозою його життю, та відсутністю гарантій безпеки його родині”.
Слідство розцінило це як небажання брати участь у слідчих та процесуальних діях.

Обвинувачення вважає, що екс-міністр обізнаний щодо підозри та умисно переховується від слідства “з метою ухилення від кримінальної відповідальності”.

Як повідомляла “Новинарня“, Михайло Єжель очолював Міністерство оборони з 11 березня 2010-го по 8 лютого 2012 року, був радником Януковича. У квітні 2013 року президент Віктор Янукович призначив його послом у Білорусі.
У 2014 році Генпрокуратура оголосила Єжелю підозру в рамках розслідування кримінальних проваджень, що стосуються знищення тилового забезпечення української армії.
У травні 2015 року президент Петро Порошенко відкликав Єжеля з посади посла у Мінську, однак той в Україну не повернувся.
У квітні 2015-го білоруська прокуратура відмовилась відповідати на запит ГПУ щодо того, чи справді Єжель лікується у Мінську.
Суд дозволив розслідувати справу щодо Єжеля заочно, бо він не з’являвся на допити.
У серпні 2016 Михайла Єжеля оголосили в розшук. У вересні прокуратура завершила заочне досудове розслідування стосовно Єжеля. 20 грудня 2016 року справу було передано до суду. Таким чином, він став першим міністром Януковича, якого почали судити заочно.

Солом’янський райсуд Києва розглядає справу за ст. 364 ч. 2 КК України (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).

Згідно з інформацією прокуратури, Єжель умисно, в інтересах третіх осіб, упродовж 2011-2012 років видав чотири окремі доручення, за якими оплата комунальних послуг, спожитих суб’єктами господарювання, була здійснена за рахунок бюджету без подальшої компенсації (суб’єкти підприємницької діяльності були задіяні у наданні послуги з харчування особового складу Збройних Сил України).

Генпрокурор Юрій Луценко заявляв про заподіяння Єжелем державі збитків на суму понад 42,9 млн. грн.

Стаття, за якою підозрюють Єжеля, передбачає максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 6 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до 3 років, зі штрафом від 500 до 1 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Читайте також:
Солом’янський райсуд чекає на засідання екс-міністра оборони

Екс-міністра оборони розшукують у справі Євромайдану

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна