Перед тим як внести до ВР закон про розмінування, Геращенко перевірила місцевість на Луганщині

 

Найближчими днями перший заступник голови Верховної Ради, уповноважена президента з питань мирного врегулювання на Донбасі Ірина Геращенко разом із колегами планує внести до парламенту проект закону про розмінування, який допоможе вирішувати проблему мінної небезпеки на Донбасі.
Як передає “Новинарня“, про це Геращенко написала у “Фейсбуці” після поїздки на Луганщину для ознайомлення з темою розмінувань безпосередньо на місці.

“Вже наступного тижня ми з Іриною Фріз, Марією Іоновою, іншими колегами плануємо внести законопроект про гуманітарне розмінування, який дуже необхідний для посилення нашої співпраці в цих питаннях із нашими західними партнерами, для збільшення допомоги через профільні трастові фонди”, – написала Ірина Геращенко у “Фейсбуці” 14 липня.

“Наші сапери потребують більше сучасної техніки, спеціальний захист, і тут ми маємо взяти до уваги досвід Хорватії та інших країн, які багато років займалися розмінуванням своїх територій і досягли великих успіхів”, – зазначила віце-спікер.

Після знайомства з роботами з розмінування на Луганщині разом із членом Комітету ВР з питань нацбезпеки й оборони Іриною Фріз (БПП) Геращенко констатувала: “На Донбасі сотні полів стоять необроблені, а люди бояться виписати худобу, збирати гриби в лісі і відпускати дітей за узбіччя двору. Міни, якими тепер нашпигована ця земля, становлять страшну небезпеку цивільному населенню. За різними оцінками, більше 7000 гектарів вимагають обстеження на можливе забруднення вибухонебезпечними предметами”.

За її словами, щодня жителі містечок і селищ на Донбасі звертаються до місцевої влади з проханням перевірити на міни узбіччя доріг, лісопосадки, поля.

Зараз до розмінування в районі операції Об’єднаних сил залучені 39 груп чисельністю 164 особи.
З них 28 – це групи ЗСУ, одна група Державної спеціальної служби транспорту, 10 груп – від Державної служби з надзвичайних ситуацій, розповіла Ірина Геращенко.

Повідомляється, що лише в Луганській області щодня перевіряють на наявність вибухонебезпечних предметів близько 2 га землі.

Зокрема, піротехніки ДСНС на Донбасі за роки війни здійснили більше 6000 виїздів і виявили більше 6000 небезпечних предметів.

“Поле ділять на ділянки 10х10 метрів, сапер із технікою методично просувається цим квадратом , скошуючи траву. Писк металошукача – сигнал небезпеки, до виявлення об’єкта долучається помічник зі спеціальним щупом.
Щодня знаходять більше 20 вибухонебезпечних предметів, ось – “улов” сьогоднішнього дня на цьому полі – патрони, ВНП”, – розповіла уповноважена президента, наголосивши, що “профілактика, навчання населення на постраждалій території дуже важливе”.

Читайте також:
Канада виділяє 350 тис. доларів на гуманітарне розмінування Донбасу

НАТО й Україна запустили трастовий фонд для розмінування на Донбасі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна