Рада виділила 1,4 млрд. на борги із зарплат шахтарям

 

Верховна Рада виділила шахтарям на погашення заборгованості із заробітної плати 1,4 мільярда гривень.

За зміни до держбюджету щодо забезпечення державного сектора вугільної галузі у п’ятницю, 13 липня, проголосував 261 депутат.

Як передає “Новинарня“, голоси дали всі фракції, зокрема й “Опозиційний блок” (“за” – 27 із 43).

Спочатку автори проекту №8362 пропонували виділити 2,8 млрд. грн. дотацій, але в ході розгляду сума була зменшена вдвічі.

“Розуміючи, що зараз важка ситуація і дефіцит бюджету, ми готові цю цифру скоротити до 1,4 млрд.”, – пояснив автор законопроекту Михайло Бондар, якого цитує “Економічна правда”.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман пояснював появу боргів із зарплати тим, що собівартість видобутку вугілля на державних шахтах в кілька разів вища за ринкову ціну.

За даними експерта з енергетики Андрія Геруса, собівартість видобутку вугілля в Україні перевищує світову удвічі.

“Враховуючи, що державні шахти видобудуть біля 3,3 млн. тонн товарного вугілля, то воно обходиться у 1,9 тис. грн. бюджетних грошей (з наших податків) + 2,5 тис. грн. із наших тарифів. Сумарно 4,4 тис. грн., або 155 доларів за тонну. У всіх інших країнах таке вугілля коштує 75-80 доларів за тонну, навіть там, де вугілля не видобувається”, – написав він на своїй у “Фейсбуці“.

За даними Незалежної профспілки гірників, заборгованість із зарплати перед шахтарями державних вугледобувних підприємств становить 761,1 млн. грн.

Голосуванню у ВР передували кількаденні протести під керівництвом НПГУ в Києві.

Читайте також:
Рада розійшлася до осені, але прийняла за основу закон про “євробляхи”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна