Порошенко закликав Дуду змінити закон про “бандеризм”, у Польщі наголосили, що не збираються

 

У рамках робочого візиту до Брюсселя Петро Порошенко провів зустріч з президентом Польщі Анджеєм Дудою і закликав його внести зміни до закону про Інститут національної пам’яті Польщі в частині, що стосується інтересів України.

Про це повідомляє прес-служба президента України.

Також були обговорені питання продовження діалогу в сфері захисту культурної спадщини та увічнення місць пам’яті українського і польського народів на території двох країн.

Порошенко і Дуда обговорили координацію в протидії російській агресії і протидію реалізації проекту “Північний потік-2”.

“Президенти двох країн приділили також увагу подальшій координації дій з протидії російській агресії в контексті членства Республіки Польща в Раді безпеки ООН”, – йдеться у повідомленні.

Повідомляється також, що сторони позитивно оцінили рішення Ради ЄС щодо продовження санкцій проти РФ на наступні шість місяців. Порошенко також подякував польському колезі за незмінну підтримку Польщею суверенітету і територіальної цілісності України.

Тим часом голова канцелярії прем’єр-міністра Польщі Міхал Дворчик в ефірі“Польського радіо” заявив, що Польща “не веде жодних розмов” з українською владою щодо змін у законі про Інститут національної пам’яті.

Дворчик наголосив, що “не можна порівнювати положення закону, де йдеться про злочини українських націоналістів”, з вилученими положеннями про покарання за образу доброго імені польської держави чи народу.

За його словами, український націоналізм “був фундаментом для здійснення геноциду поляків в часи Другої світової війни“.

Польський урядовець нагадав, що згадані норми закону перебувають на розгляді Конституційного суду Польщі.

“Ми чекаємо на рішення суду” – сказав він.

Дворчик висловив переконання, що інтегральний український націоналізм, творцем якого був Дмитро Донцов, був “тоталітарною системою“.

“Добре, що він був вписаний до закону про ІНП поряд з комунізмом і фашизмом”, – наголосив Дворчик.

Читайте також:
Порошенко в Польщі вшанував пам’ять українців, убитих поляками. Дуда приїхав на Волинь

Уряд Польщі подав зміни до закону про ІНП. Але не в частині “бандеризму”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна