Після ліквідації його департаменту Горбатюк очолить управління, – ГПУ

 

Сергій Горбатюк, який був керівником Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України, після його ліквідації очолить новостворене Управління спеціальних розслідувань ГПУ.
Про це УНІАН повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

На запитання, чи буде Горбатюк начальником нового Управління спецрозслідувань, вона відповіла: “Буде. Його не звільняли”.

Раніше цього дня, 11 липня, генеральний прокурор Юрій Луценко підписав наказ про організаційні зміни в структурі та штатному розписі Гепрокуратури України, яким, зокрема, ліквідовано очолюваний Горбатюком Департамент спеціальних розслідувань, що займався розслідуваннями злочинів під час Революції гідності у 2013-2014 рр.

Як повідомили у відділі зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генпрокуратури, організаційні зміни мають на меті розмежування структурних підрозділів, які здійснюють досудове розслідування і процесуальне керівництво досудовим розслідуванням в ГПУ.

Так, наказом ліквідовано загалом чотири самостійні структурні підрозділи Генеральної прокуратури, а саме: Департамент з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки; Департамент спеціальних розслідувань; Управління з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями; та Управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих управління з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями.

Зазначається, що натомість у структурі ГПУ утворено Управління спеціальних розслідувань як самостійний структурний підрозділ “з тією ж штатною чисельністю, що й однойменне управління у складі колишнього Департаменту спеціальних розслідувань”.

При цьому, відділ процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих Управління спеціальних розслідувань включено як окремий підрозділ до Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях, підслідних Державному бюро розслідувань.

Також, згідно з наказом, на базі двох інших самостійних ліквідованих структурних підрозділів утворено лва нових управління у складі Головного слідчого управління Генпрокуратури – Управління з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки та Управління з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями. 

Раніше Сергій Горбатюк заявляв, що прокурорів очолюваного ним Департаменту спецрозслідувань можуть підпорядкувати комусь із заступників генпрокурора Юрія Луценка, і це може зашкодити розслідуванню справ щодо Майдану. Горбатюк зазначав, що у зв’язку зі створенням Державного бюро розслідувань і можливим початком його діяльності, у Генпрокуратурі було оголошено про створення Департаменту процесуального керівництва, де будуть об’єднані всі відділи процесуального керівництва ГПУ. За словами Горбатюка, по суті це означатиме руйнування команди прокурорів та слідчих, які працюють в рамках одного департаменту і приймають узгоджені рішення.

25 червня Горбатюк звинуватив керівництво ГПУ – генпрокурора та його заступників – у небажанні розслідувати справи Майдану.

6 липня Горбатюк заявив, що до Департаменту прийшли з позаплановою перевіркою. За його словами, осіб, які хотіли провести перевірку не пустили до Департаменту, бо вони не змогли надати відповідних документів щодо плану їхньої перевірки.

11 липня у прес-службі ГПУ заявили, що перевірка ДСР була плановою, а керівник Департаменту не створив відповідні умови для її проведення.

Читайте також:
В ГПУ пояснили, як і чому реформують департамент спецрозслідувань Горбатюка

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна