Україна хоче повернути волинянина Білокурова, який після полону обжився в Афганістані

 

Влада працює над поверненням в Україну волинянина Ігоря Білокурова, якого 30 років тому взяли в полон в Афганістані.

Як передає УНІАН, про це в коментарі журналістам у парламенті повідомив народний депутат від БПП, керівник Спілки ветеранів Афганістану Сергій Куніцин.

Він нагадав, що в березні 2018 року в Афганістані українці випадково виявили військовополоненого Ігоря Білокурова – колишнього прапорщика радянської армії, уродженця Волинської області. Чоловік вважався зниклим безвісти з 9 квітня 1988 року.

Куніцин пояснив, що у 1988 році Білокуров під Кандагаром служив у десантно-штурмовому батальйоні й потрапив у полон.

“Ми створили робочу групу за дорученням президента… Була проведена дуже велика робота для повернення Ігоря Білокурова на Батьківщину, до України”, – зауважив Куніцин.

За його словами, президент Петро Порошенко доручив встановити особу Білокурова, і для цього українські фахівці чотири рази виїжджали в Афганістан.

Депутат продемонстрував зроблені вчора фото Білокурова і розповів, що той потрапив у полон без свідомості та практично нічого не пам’ятає.

“Хлопці кажуть, що коли він потрапив у полон, то його, мабуть, сильно били, він увесь у шрамах на голові від прикладу… Мабуть, є втрата пам’яті. Але чим більше ми працюємо з ним, тим більше ми бачимо, що це він”, – сказав Куніцин.

Політик зазначив, що чоловік в Афганістані надав свої волосини для проведення ДНК-експертизи. При цьому в нього виявлено особливі прикмети, про які говорила мати.

“Зараз він воює з талібами. Живе у кишлаку. У нього п’ять дітей. Має кілька магазинів, спілкується на фарсі”, – розповів Куніцин.

За словами депутата, Ігор Білокуров хоче приїхати на Батьківщину та побачити матір.

“Зараз ми займаємося оформленням візи до України. По-друге, він громадянин Радянського Союзу ще… Наша мета – довести, що солдата Батьківщина не кинула. Президент доручив розібратися, чи дійсно це українець, чи дійсно він в полоні”, – сказав Куніцин.

Раніше ЗМІ повідомляли, що в березні 2018 року члени української експедиції, що займаються в Афганістані пошуком водоносних горизонтів, виявили в одному з поселень чоловіка, який назвався колишнім солдатом радянської армії. Він розповів, що під час війни в Афганістані потрапив у полон, прийняв іслам і залишився там жити. Пізніше стало відомо що це Ігор Білокуров із села Нова Глуша Волинської області.

Читайте також:
Україна готова збільшити контингент в Афганістані, – Полторак в НАТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна