Росія використовує перемир’я для поставок в ОРДЛО боєприпасів, – США в ОБСЄ

 

Росія використовує оголошений режим припинення вогню на сході України для поставок бойовикам зброї і боєприпасів під виглядом гуманітарної допомоги.

Про це заявив тимчасовий повірений у справах США при ОБСЄ Гаррі Каміан на засіданні постійної ради ОБСЄ у Відні в п’ятницю, 6 липня, повдіомив “Укрінформ“.

“Збройні сили під керівництвом Росії нівелюють можливості припинити цей конфлікт, використовуючи паузи для поповнення запасів”, – сказав Каміан.

Він нагадав, що лише 29 червня спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ виявили п’ять вантажних автомобілів, які здійснили доставку на військову базу в Луганську 20 невідомих палет. Причому представникам СММ було відмовлено в доступі для контролю.

“Якби Росія дійсно доставляла гуманітарні вантажі, як свідчить про це маркування на автомобілях, це було б зроблено прозорим способом”, – зауважив американський дипломат.

За його словами, відмова російської сторони надати навіть базову інформацію про вміст вантажів дає підстави для висновку, що “це була ще одна цинічна спроба приховати військову техніку й амуніцію”.

У зв’язку з цим Каміан назвав чергову спробу росіян ввести в оману спостерігачів ОБСЄ звичайним явищем.

Раніше, 1 червня, Гаррі Каміан заявив, що Росія під виглядом так званих “гуманітарних конвоїв” поставляє на окупований Донбас матеріали для військових цілей, які таким чином ховає від контролю спостерігачів СММ ОБСЄ і українських прикордонників в пунктах пропуску на російсько-українському кордоні.

Як інформувала “Новинарня“, 27 липня Тристороння контактна група в Мінську за участю представників окремих районів Донецької та Луганської областей домовилися про встановлення з 1 липня на Донбасі всеосяжного і безстрокового режиму припинення вогню у зв’язку з початком жнив.
“Хлібне перемир’я” стало 15-м із початку війни на сході України. Всі перемир’я, оголошені раніше, систематично порушувалися бойовиками. Утім, із 1 липня кількість обстрілів із важких озброєнь скоротилася.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна