У Японії після 23 років арешту страчений керівник секти “Аум Сінрікьо” Сьоко Асахара

 

У п’ятницю, 6 липня, було в Японії приведено у виконання смертний вирок 63-річному засновнику секти “Аум Сінрікьо” Сьоко Асахарі, який перебував під арештом 23 роки. Його і кілька його сподвижників повісили, повідомляє телеканал NHK.

Як відомо, псевдобуддійська екстремістська секта “Аум Сінрікьо” виникла в 1987 році. Її чисельність сягала 50 тисяч осіб. Вчення руху ґрунтувалося на очікуванні швидкого кінця світу і знищенні “грішників”.
27 червня 1994 році адепти секти розпорошили газ зарин у місті Мацумото, тоді загинули семеро осіб.
20 березня 1995 року секта застосувала зарин у метро Токіо: 13 людей загинули, близько 6300 постраждали.

Провідник секти Сьоко Асахара був заарештований у травні 1995 року. Йому було пред’явлено 13 звинувачень, включаючи організацію вбивств і викрадень 26 осіб. Державний обвинувач вимагав покарання у вигляді смертної кари.

У лютому 2004 року суд визнав провину Асахари в організації терактів. Він відмовився від свідчень і зберігав мовчання під час усього судового процесу, не спілкуючись також із власними послідовниками.
Свою вину він не визнав. Захист сектанта кілька разів подавав апеляції, але безуспішно.

15 вересня 2006 року Верховний суд Японії відхилив останню апеляцію та остаточно затвердив смертний вирок.

В останні роки Асахара страждав на деменцію. Від нього так і не вдалося отримати чіткі свідчення, засуджений відмовлявся від зустрічей з родичами та адвокатами.

Читайте також:
В Японії під час землетрусу загинуло троє людей

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна