“Нас как бы не было”. Російський офіцер на суді визнав, що воював в Україні

оновлено, додано вирок

Офіцер ЗС Росії Олег Леонтьєв, обвинувачений в загибелі солдата-строковика Іллі Горбунова у військовій частині 32010 у Підмосков’ї, під час суду однією з пом’якшувальних обставин назвав свою участь у війні на Донбасі.

Також він попросив суддю Наро-Фомінського гарнізонного військового суду винести “позитивне рішення”, щоб продовжити службу і відправитись на війну в Сирію.

“Це дозволить принести якусь користь для [Російської] держави. Я вже брав участь в одному з таких заходів, але, єдине, це було на території суміжної країни, на якій нас як би не було“, – сказав Леонтьєв, маючи на увазі Україну.

Останнє слово Леонтьєва цитує фонд “Право матері”, який представляє в суді інтереси сім’ї загиблого Горбунова.

У фонді відзначають, що це, ймовірно, перша офіційна (оскільки зроблена в суді і під протокол) заява кадрового російського військовослужбовця про участь у бойових діях на території України.
“Право матері” має в своєму розпорядженні аудіозапис засідання.

Призовник Із Брянська Ілля Горбунов загинув 6 лютого 2017 року. За версією слідства, Горбунову, що не мав допуску до управління бойовою технікою, наказали перегнати танк зі зламаними гальмами на танкодром по скражанілому мосту. Танк упав із моста у воду, і Горбунов потонув.
Його командиру Олегу Леонтьєву висунули обвинувачення за статтею про перевищення посадових повноважень, яке спричинило тяжкі наслідки.

ОНОВЛЕНО. Вирок офіцеру оголосили 6 липня. Як пишуть юристи фонду “Право матері”, суд виявив неймовірну поблажливість до офіцера Леонтьєва: статтю перекваліфікували й винесли умовне покарання.
“Ухвалюючи вирок, суд на власний розсуд перекваліфікував обвинувачення Леонтьєва з пред’явленої йому ст. 286 КК РФ с. 3 п. «В» на ст. 350 ч. 2 КК РФ («Порушення правил водіння або експлуатації бойової, спеціальної чи транспортної машини, що спричинило з необережності смерть людини») і призначив йому покарання – 3 роки позбавлення волі з умовним терміном 2 роки”, – сказано в повідомленні”ПМ”.

Родичі загиблого Горбунова не вірили в офіційну версію про втоплений танк, адже перед смертю Ілля постійно просив присилати з дому гроші, аби розплачуватися з командирами за якісь борги.
За два тижні до його загибелі помер також інший рядовий – друг Іллі, який нібито задихнувся в каптерці.

Ідеться про події в 13-го танковому полку 4-ї кантемировської дивізії ЗС РФ.
Як відомо, влітку 2014 року танкова група цього полку була прикомандирована до складу зведеного підрозділу 6-ї танкової бригади ЗС Росії, який вторгся на Донбас і брав участь у боях під Іловайськом.

Читайте також:
Вже не таємно: на безіменних могилах “іхтамнєтів”
у Пскові з’явилися пам’ятники з прізвищами. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна