Найняті з РФ провокатори під виглядом націоналістів мали зірвати показ кримськотатарського фільму, – СБУ

 

Служба безпеки України спільно з ГУ Національної поліції в місті Києві попередила здійснення замовленої з Росії провокативної акції, спрямованої на розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Як повідомляє прес-центр СБУ, за задумом представників закордонних підривних центрів, підпорядковані їм особи в Україні повинні були зірвати презентацію першого кримськотатарського фільму-казки “Хідір-деде” 1 липня в кінотеатрі “Жовтень”.

Підконтрольні російській стороні громадяни України повинні були винайняти у Києві до 100 осіб та поділити їх на три групи нібито українських націоналістів.  Перша мала провести акцію протесту проти лідерів кримськотатарського народу. Друга – розкидати листівки провокативного характеру серед глядачів у залі. Третя – обілляти «зеленкою» ініціаторів створення картини.
З метою недопущення здійснення провокації її організаторів затримано під час підготовчої наради в одному із закладів громадського харчування Києва”, – повідомили в СБУ.

Зазначається, що у затриманих вилучено заздалегідь підготовлені зеленку, плакати і листівки провокаційного змісту, а також інструкції від іноземних кураторів.

провокаційні-листівки провокаційні-листівки2 провокаційні-листівки1
<
>

Зареєстровано кримінальне провадження з ознаками скоєння злочину передбаченого ч. 3 ст. 161 КК України.

“Достеменно відомо, що організатори акції, спрямованої на розпалювання міжнаціональної ворожнечі проти кримськотатарського народу, причетні до здійснення провокації біля посольства Угорщини 20 червня поточного року. У той день ті самі фігуранти організували провокацію у вигляді пікетування посольства Угорщини в Україні, скандування антиугорських гасел та знищення опудала прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана”, – зазначають в СБУ.

“Незважаючи на те, що акція тривала не більше 10 хвилин, а її організатори прибули з іншого міста, співробітники СБ України змогли не лише розкрити цей злочин, а й попередити скоєння наступного протиправного прояву, спрямованого на розпалювання національної ворожнечі між українцями і кримськими татарами”, – уточнили у спецслужбі.

Читайте також:
У Дніпрі за гроші РФ готували провокацію з червоними прапорами, – СБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна